vineri

29 martie, 2024

5 februarie, 2014

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri șase acte normative necesare implementării noilor Coduri – a celui penal și a celui de procedură penală, modificările cerute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) nefiind însă cuprinse în ordonanța de urgență adoptată, ci într-un proiect de lege ce va fi trimis Parlamentului.

Toate modificările cerute de CSM și de ICCJ se află într-un proiect de Proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură.

Ele nu s-au făcut prin OUG, spune Ministerul Justiției, deoarece ”Executivul a apreciat că este nevoie de o dezbatere parlamentară de natură a identifica acele soluții care să înlăture eventuale interpretări diferite”.


De altfel, la începutul ședinței de Guvern, premierul anunța: „Ceea ce este absolut urgent şi de «bucătărie internă» a sistemului de justiţie, sunt de acord şi vom adopta prin ordonanţă de urgenţă, pentru că e legat de bucătăria lor internă, cum îşi organizează anumite proceduri de funcţionare în cadrul sistemului de justiţiei. Celelalte subiecte care au făcut obiectul dezbaterii publice le facem proiect de lege şi Parlamentul, în baza unei dezbateri deschise şi prin ascultarea tuturor specialiştilor… care, de altfel, de sâmbătă încoace, totuşi ne-au arătat că nu era chiar aşa de negru Dracul, cum ni-l prezentau nespecialiştii – de fapt, sunt coduri care pot să funcţioneze foarte bine”, a spus premierul Victor Ponta.

Printre aceste prevederi se numără și cea care lămurea interceptarea înaintea urmării penale a unei persoane, pentru că permitea începerea urmării penale in rem (pe infracțiune) chiar și când persoana era cunoscută. Un exemplu în care acest lucru este necesar: când există denunț din partea cuiva că un demnitar sau înalt funcționar i-a cerut mită.

Chiar și o prevedere foarte necesară pentru instanțe, clarificarea aplicării principiului constituțional al legii celei mai favorabile, solicitare a CSM, a fost introdusă în proiectul de lege, și nu în Ordonanța de Urgență aprobată miercuri. Clarificarea CSM spune că se aplică prevederea, articolul mai favorabil, nu legea. De exemplu, dacă Noul Cod Penal aplică o pedeapsă mai mică, un condamnat poate primi pedeapsa pe noua lege, intrată în vigoare la 1 februarie, dar poate beneficia de sporul pentru concursul de infracțiuni reglementat în vechiul Cod Penal (care lăsa la latitudinea judecătorilor acest spor). În Noul Cod Penal, sporul se stabilește la o treime din totalul totalul pedepselor pentru celelalte infracțiuni.

Ordonanța de Urgență

Ordonanța de Urgență adoptată miercuri în ședința Guvernului nu conține modiifcările solicitate de CSM și de ICCJ, ci altele, pe care însă Ministerul Justiției, instituția care a elaborat documentul, le consideră urgente, se referă inclusiv la probleme de salarizare.


De asemenea, OUG modifică și câteva prevederi din Legea nr. 508/2004 privind inființarea, organizarea și funcționarea în cadrul Ministerului Public a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Alte acte aprobate de către Executiv

Tot în ședința de guvern de miercuri au mai fost aprobate și alte patru acte normative din domeniul Justiției:

  • un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, s-a aprobat suplimentarea cu 90 a numărului de posturi de personal auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești.
  • proiect de Hotărâre privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casație și Justiție proiect de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă
  • proiect de Lege privind desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: