vineri

29 martie, 2024

14 august, 2012

Creanțele care decurg din instrumente de datorie și din împrumuturi sunt recunoscute în prioritatea de plată, în cazul falimentului instituțiilor de credit, a decis, marți, Guvernul, printr-o ordonanță simplă.

Actul normativ modifică și completează dispozițiile OG nr.10/2004 privind falimentul instituțiilor de credit, pentru asigurarea îndeplinirii condiționalității asumate în fața FMI și CE în luna aprilie.

Modificările introduse de Guvern

  • Se elimină subordonarea legală a creanțelor rezultând din împrumuturile acordate instituției de credit de către un asociat sau acționar deținând cel puțin 10% din capitalul social.
  • Se recunosc în cadrul ordinii de prioritate la plata creanțelor cele care decurg din instrumente de datorie și din împrumuturi, indiferent de titularul acestora, având la bază convenții care prevăd o clauză de subordonare potrivit căreia, în caz de lichidare sau faliment al instituției de credit, astfel de creanțe urmează să fie plătite după creanțele tuturor creditorilor chirografari nesubordonați și, după caz, ale altor creditori chirografari subordonați.
  • În cadrul categoriei creanțelor subordonate convențional, plata acestora se va efectua cu respectarea ordinii de preferință stabilită prin clauza de subordonare aferentă fiecărei creanțe.

Inițial, OG 10/2004 prevedea, la art. 38, că ordinea plății creanțelor în cazul falimentului instituțiilor de credit este următoarea:


1. taxele, timbrele si orice alte cheltuieli aferente procedurii falimentului, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea institutiei de credit debitoare, precum si plata remuneratiei persoanelor angajate in conditiile legii, inclusiv a lichidatorului;

2. creantele rezultand din activitatea debitorului dupa deschiderea procedurii;

3. creantele izvorate din raporturi de munca pe cel mult 6 luni anterioare deschiderii procedurii;

4. creantele bugetare, creantele Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, precum si creantele Bancii Nationale a Romaniei decurgand din credite acordate de aceasta institutiei de credit;


5. creantele decurgand din operatiuni de trezorerie, din operatiuni interbancare, din operatiuni cu clientela, din operatiuni cu titluri, din alte operatiuni bancare, precum si din cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, din chirii, precum si alte creante chirografare;

6. creantele subordonate, in urmatoarea ordine de preferinta: a) creditele acordate persoanei juridice debitoare

de catre un asociat sau actionar detinand cel putin 10% din capitalul social; b) creantele izvorand din acte cu titlu gratuit;

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: