marți

23 aprilie, 2024

24 octombrie, 2018

Comisia Europeană a respins oficial proiectul de buget al Italiei pentru 2019, o măsură fără precedent, scrie BBC.

Executivul european s-a arătat îngrijorat de impactul cheltuielilor şi a deficitului asupra nivelului datoriei publice a Italiei, a treia cea mai mare economie din zona euro.

Partidele populiste aflate la guvernarea peninsulei s-au angajat să îşi respecte promisiunile electorale care includ introducerea unui venit minim pentru şomeri, precum şi reduceri de taxe şi impozite.


Guvernul are la dispoziţie trei săptămâni pentru a veni cu o nouă propunere de buget.

„Comisia Europeană consideră că proiectul de buget al Italiei pentru 2019 prezintă abateri deosebit de grave de la recomandările Consiliului”, se arată în comunicatul de presă transmis joi.

Răspunsul Italiei la îngrijorările Comisiei a fost „insuficient” pentru a alina temerile liderilor europeni, a spus Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru Euro şi Dialog Social, responsabil pentru Stabilitatea Financiară, servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital, adăugând că regulile bugetare sunt aceleaşi pentru toate statele membre ale zonei euro.

„Este primul buget italian pe care UE nu-l agrează”, a scris vicepremierul italian Luigi Di Maio pe Facebook. „Nicio surpriză. Este primul buget italian redactat la Roma şi nu la Bruxelles”, a adăugat el.


Vicepremierul Matteo Salvini a precizat că decizia Comisiei „nu schimbă nimic”.

„Nu atacă Guvernul, atacă poporul. Acestea sunt lucrurile care îi vor înfuria pe italieni şi mai mult”, a precizat Salvini.

Bugetul italian

Guvernul italian s-a angajat să pună capăt sărăciei prin introducerea unui venit minim garantat pentru şomeri. Alte măsuri pe care a fost construit bugetul pentru anul viitor includ reduceri de impozite şi prelungirea vârstei de pensionare, toate angajamente asumate în cadrul campaniei electorale din martie.

Premierul Giuseppe Conte a precizat că deficitul bugetar nu va sări de 2,4% din PIB, ţinta aceasta fiind de trei ori mai mare decât cea a guvernului anterior.

Executivul italian argumentează că reducerea datoriei publice, de 131% din PIB, a doua cea mai mare din zona euro, după cea a Greciei, le-ar face rău cetăţenilor italieni care nu şi-au revenit încă din criza de acum un deceniu.

Economia Italiei este în continuare mai mică decât în 2008, guvernul populist fiind de părere că măsurile din bugetul pentru anul viitor sunt necesare pentru a stimula accelerarea creşterii.

Autorităţile de la Bruxelles au dreptul de a respinge propunerile de buget ale guvernelor statelor din zona euro, precum şi să aplice sancţiuni financiare dacă amendamentele Comisiei nu sunt luate în considerare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: