joi

28 martie, 2024

1 februarie, 2018

Ministerul Finanțelor încearcă să profite de auspiciile încă favorabile titlurilor de stat emergente, ieșind pe piața euroobligațiunilor cu două emisiuni, una cu scadența la 12 ani, și a doua pe 20 de ani.

Subscrierile au început de la 3 miliarde de euro și de la un randament de 150 de puncte de bază peste rata midswap (spread), pentru emisiunea pe 12 ani, respectiv de la 210 de puncte de bază peste midswap, la emisiunea pe 20 de ani, potrivit Capital Global.

Bancherii se așteaptă ca, odată cu depășirea pragului de 3 miliarde de euro la subscrieri, să înceapă și o diminuare a spread-ului, potrivit sursei citate. Întretimp subscrierile ar fi depășit 5 miliarde de euro, portivit altor surse, neconfirmate.


Guvernul român va decide ce oferte acceptă la finalul subscrierilor, potrivit sursei citate, dar planurile Ministerului Finanțelor prevăd un volum de numai 4,5 – 5 miliarde de euro, care să fie atras de pe piețele externe în tot acest an, și de 48 – 50 de miliarde de lei de pe piața internă.

Rata midswap este o referință precum dobânda pentru obligațiunile pe aceeași perioadă ale Germaniei (în cazul emisiunilor României și altor state din regiune), în prezent de 1,24% pentru titlurile pe 12 ani și de 1,54% pe 20 de ani.

(Citiți și: ”Randament sever – de 3,8 % pe an: Finanțele împrumută 500 milioane lei de la bănci pe 50 de luni”)

Sursele Global capital consideră că oferta României este o oportunitate rară pentru investitori de a cumpăra titluri de stat din Europa Centrală și de Est la spread-uri mai mari de 1 punct procentual.

Barclays Bank Plc, Erste Group Bank AG, ING Groep NV, Societe Generale SA și UniCredit Bank AG sunt intermediarii principali ai emisiunilor de euroobligațiuni.


Ratingurile României sunt Baa3, BBB- și BBB-, de la cele trei mari agenții de clasificare.

Tot joi, Ministerul Finanţelor Publice a plasat o emisiune de obligaţiuni de 400 milioane de lei, cu scadenţa la 3 ani şi o dobândă de 3,76% pe an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: