vineri

19 aprilie, 2024

24 iulie, 2017

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere un Ordin prin care elimină metodologia transparentă de selectare a membrilor comisiilor de specialitate, organisme consultative formate din experți ce oferă ministrului expertiza necesară elaborării politicilor în domeniu.

Platforma România 100 a observat și acuză că abrogarea și înlocuirea Ordinului de ministru semnat în decembrie 2016 de Vlad Voiculescu „reintroduce sistemul de numiri discreționare în constituirea Comisiilor”.

Ordinul nr. 1355/2016 a fost primul care a impus o metodologie cu criterii obiective pentru trierea specialiștilor care doresc să intre în componența acestor comisii și, totodată, primul act normativ ce a permis candidatura pentru astfel de poziții a medicilor români aflați în străinătate.


La numai șapte luni de la emiterea Ordinului lui Vlad Voiculescu, Amalia Șerban, șefa Direcției Generale de Asistență Medicală și Sănătate Publică, a întocmit un referat în care susține că înființarea acestor comisii este un atribut al ministrului Sănătății și nu necesită nicio metodologie, așa încât criteriile obiective introduse de Vlad Voiculescu trebuie eliminate:

Având în vedere că, în exercitarea atribuţiilor sale, ministrul sănătăţii poate constitui organisme consultative, conform prevederilor art. 11 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, se impune eliminarea anexei nr. 3 – Metodologia de selecţie a membrilor comisiei de specialitate şi criteriile utilizate în evaluarea candidaţilor.”

Ordinul lui Florian Bodog elimină și prevederi referitoare la incompatibilități

De asemenea, spune Amelia Șerban în referatul prezentat ministrului actual, Florian Bodog, trebuie eliminate prevederile referitoare la incompatibilitățile membrilor acestor comisii, întrucât:

incompatibilitățile sunt limitări ale dreptului la muncă iar conflictul de interese este o faptă de natură penală şi nu poate exista conflict de interese în cazul în care exprimarea unui punct de vedere, a unei opinii, a unei analize sau a unui raport de către comisiile de specialitate stau la baza emiterii unui act cu caracter normativ, apreciem că domeniul incompatibilităţilor şi conflictului de interese sunt de domeniul legii şi se supun prevederilor legale în vigoare”.

O persoană, două referate contradictorii


Amalia Șerban este aceeași persoană care a întocmit și referatul Ordinului de anul trecut, ce preciza exact contrariul:

lipsa unor criterii clare de selecție pentru membrii unui for de autoritate profesională, absența unui partener de dialog în interiorul Ministerului Sănătății sau a unor stimulente pentru o activitate prestată, precum și precizările neclare referitoare la asumarea responsabilității în situația identificării unui conflict de interese, au condus la apariția unor majore disfuncționalități în constituirea și misiunea comisiilor de specialitate.

Surse din minister au explicat pentru cursdeguvernare.ro că referatele au fost întocmite la ordinul miniștrilor și reflectă, de fapt, poziția acestora.

Actuala echipă de conducere de la Sănătate susține că după Ordinul din decembrie 2016 nu s-a reușit ocuparea celor 280 de poziții (există 56 de comisii de specialitate, fiecare cu câte cinci membri permanenți).

Specialiștii români din străinătate, eliminați și de la Sănătate

În pofida declarațiilor, actualii guvernanți nu par deloc interesați de readucerea în țară a specialiștilor emigrați.

Primul care i-a eliminat din structuri naționale pe experții români ce lucrează afară a fost Șerban Valeca, fost ministru al Cercetării în Cabinetul Sorin Grindeanu.

El a schimbat metodologia de selectare a membrilor din comisiile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și le-a cerut experților români din institute și universități din străinătate un aviz instituțional de la locul de muncă.

Acum, prin eliminarea metodologiei cu criterii obiective de selectare a membrilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății, sunt excluși și specialiștii din diaspora pe acest domeniu.

Ordinul lui Vlad Voiculescu preciza în metodologie că pot fi membri persoanele fizice cu cetățenie română, fără nicio condiționare privind sistemul în care lucrează.

Criteriile de profesionalism și integritate, înlocuite de discuții cu universitari și Colegiul Medicilor

„Membrii comisiilor de specialitate sunt numiţi în urma unui proces de consultare a Ministerului Sănătăţii cu universităţi de profil, societăţi profesionale şi Colegiul Medicilor din România”, precizează proiectul de Ordin de minsitru aflat în dezbatere.

Metodologia lui Vlad Voiculescu introducea o metodologie. Astfel, pentru prima dată, membrii comisiilor de specialitate al Ministerului Sănătăți nu mai erau numiți discreționar de ministru, ci urmau să fie selectați printr-un proces transparent, cu criterii clare și un mecanism de stabilire a punctajului pentru fiecare candidat.

De exemplu, pentru un titlu de doctor în științe medicale se acordau două puncte dacă acest titlu a fost obținut în România și 3 puncte pentru doctoratele susținute la universități de prestigiu din străinătate.

La fel și în cazul activității didactice în instituții superioare sau publicarea de articole în reviste internaționale de specialitate  – la toate acestea se acorda un punct în plus dacă era vorba de universități, institute și reviste de prestigiu internațional.

A mai fost eliminat din actualele comisii și reprezentantul asociațiilor pacienților (din organizaţii nonguvernamentale ale pacienţilor pe teme referitoare la domeniile de competenţă).

„La şedinţele comisiei de specialitate poate participa, în calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociaţiile pacienţilor care activează în domeniul ce face obiectul activităţii comisiei”, preciza Ordinul din 2016. Prevederea a dispărut fără nicio explicație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: