vineri

29 martie, 2024

28 iulie, 2011

Guvernul  şi-a dat, miercuri, acordul pentru constituirea unui sistem prin care pensionarii ar putea cumpăra la preţuri mai reduse alimente de bază, după un model asemănător economatelor iniţiate de Guvernul Adrian Năstase şi perfecţionate de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie.

În memorandumul de mercuri, Executivul susţine că Programul ”Coşul de solidaritate” are ca scop sprijinirea pensionarilor ”prin acordarea lunar, contra cost, la preţul cel mai scăzut posibil, a unui pachet conţinând alimente de bază (făină, zahăr, mălai, orez şi altele)”.

De asemenea, Guvernul susţine că programul nu implică un efort bugetar din partea sa.


Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar, nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu are impact asupra încasărilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de către instituţiile administraţiei publice centrale şi locale”, se mai arată în documentul emis de Executiv.

Astfel, Coşul de solidaritate încearcă să ia mărfuri de la marii producători, fără adaos comercial, şi să se vândă mai departe, ”la preţul cel mai scăzut posibil”, pensionarilor.

Costurile reale – pe seama autorităţilor locale

Cu toate acestea, activitatea comercială – fie ea şi fără adaos comercial – implică automat costuri legate de spaţii de vânzare şi depozitare, utilităţi, vânzători, contabilitate.

”Programul va fi iniţiat de Guvernul României şi va fi implementat prin autorităţile administraţie publice locale, procesul fiind monitorizat de prefecţi”, explică memorandumul.


Deputatul Marian Sârbu, preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), iniţiatoarea acestui program în coaliţia de guvernare şi în Executiv, a explicat că toate costrile de funcţionare vor fi suportate de autorităţile locale, din bugetele proprii.

Se vor ocupa consiile locale, consiliile judeţene, primăriile şi ele vor acoperi costurile de transport şi de dstribuţie. În esenţă, toate costurile de comercializare, în principiu, le vor prelua consiliile jdeţene. Se face ceva mai multă muncă voluntară pentru a ajuta oamenii cu venituri mici, pensionarii. Consiliile judeţene vor suporta aceste costuri din bugetul propriu”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, Marian Sârbu.

Prin urmare noile economate nu vor avea impact direct asupta bugetului de stat, dar vor avea asupra bugetelor locale, care sunt alimentate şi cu sume defalcate din TVA, de către Guvern.

Deosebirea faţă de economate

Aici pare să fie şi deosebirea dintre economatul lui Năstase şi Vanghelie şi Coşul lui Boc şi Sârbu.

Vechiul Economatul este administrat de o societate comercială în subordinea consiliului local (al sectorului 5, în cazul lui Vanghelie). La aceste magazine, producătorii de alimente îşi transportă singuri marfa, urmând ca economatul să o vândă fără adaos comercial.

În cazul Coşului de solidaritate, administraţia locală ar urma să suporte toate aceste costuri cu transportul, depozitarea şi distribuţia, după cum reiese din explicaţia lui Sârbu.

Deocamdată, însă, Guvernul Boc nu ştie însă dacă şi Coşul de solidaritate va păstra sistemul înfiinţării unor societăţi comerciale de către administraţiile locale.

”Asta urmează acum să stabilească o comisie de la Guvern.  Se vor ocupa consiile locale, consiliile judeţene, primăriile şi ele vor acoperi costurile de transport şi de dstribuţie. (…) Acum analizează comisia aceasta toate detaliile tehnice. Ceea ce e important pentru noi este aspectul social, că se achiziţionează aceste produse la preşuri de producţie şi asta este şi înţelegerea cu marii producători”, ne-a mai spus Marian Sârbu.

Nu este însă clar încă numărul de pensionari care vor beneficia de acest program şi în ce măsură va fi asigurată acoperirea teritorială astfel încât magazinele să ajungă la cei pentru care vor fi înfiinţate.

Variantă de organizare: prin ministerul Agriculturii, pe criterii stabilite de Ministerul Muncii

(Click pe imagine pentru mărire)

La rândul lui, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a avansat posibilitatea ca acest Coş de solidaritate pentru pensionari să funcţioneze asemenei ajutoarelor oferite de Uniunea Europeană prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

”Probabil se va merge pe acelaşi sistem prin care se distribuie ajutoarele sociale de către APIA”, ne-a spus Tabără.

De altfel, şi în memorandumul Guvernului se precizează că ”2011 este ultimul an în care se deruleză Programul European de Ajutorare pentru persoanele cele mai defavorizate din România, cu finanare din partea Uniunii Europene, anul 2012 nefiind inclus în nici un fel de buget al UE”.

Prin PEAD, APIA primeşte bani de la Uniunea Europeană şi achiziţionează alimete de bază (făină, mălai, zahăr etc). Agenţia din subordinea Ministerului Agriculturii distribuie ajutoarele autorităţilor locale, care beneficiază de depozite prin intermediul Ministerului Administraţiei şi Internelor. La rândul lor, autorităţile locale acordă produsele persoanelor eligibile, pe baza criteriilor stabilite de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Prin memorandumul de miercuri, în termen de 21 de zile, un colectiv guvernamental de lucru trebuie să elaboreze şi să supună spre adoptare în guvern o hotărâre pentru implementarea programului.

Din colectivul de lucru fac parte reprezentanţi de la: ministerele Administraţiei şi Internelor, al Justiţiei, al Finanţelor, al Agriculturii, al Sănătăţii, precum şi de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi de la Consiliul Concurenţei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: