miercuri

17 aprilie, 2024

25 octombrie, 2016

franci-elvetieniGuvernul a contestat la Curtea Constituțională, luni seară, proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.

Marți, prezent la evenimentul „Topul Național al Firmelor Private din România”, Dacian Cioloș le-a declarat jurnaliștilor că Executivul a susținut această lege, a dat chiar un punct de vedere pozitiv, dar cu amendamente.

Parlamentul nu a ținut cont de aceste observații ale Guvernului.


Este  important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le este pus în pericol venitul din cauza ratelor, nu și pe speculatori, a explicat Cioloș.

Din cele câteva zeci de mii de credite în franci elvețieni, există aproximativ 200 de cazuri cu sume de peste 250.000 de franci francezi împrumutate.

Acetse 200 de crediteînsumează credite în valoare de peste un miliard de lei (echivalent), în condițiile în care toate creditele în franci elvețieni sunt de peste cinci miliarde de lei, a mai explicat premierul.

„Legea trebuie să fie aplicabilă oamenilor care au nevoie, nu speculatorilor”, a insistat premierul.

PNL crede că nu există motive pentru ca legea să „pice” la CCR


„Nu cunosc rațiunea acestei sesizări la CCR (…)

Faptul că se face un control de constituționalitate poate să ușureze parcursul ulterior al legii.

Nu există motive, în opinia mea, ca această lege să nu treacă de cenzura CCR”, a spus Alina Gorghiu, preșdinte PNL, după anunțul Guvernului cu privire la contestarea la CCR de către guvern a proiectului de lege referitor la conversia creditelor în franci elvețieni.

Camera Deputaților, for decizional, a votat pe 18 octombrie proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni.

Pentru adoptarea proiectului s-au înregistrat 248 de voturi- unanimitate.

Față de varianta votată pe articole, la solicitarea PSD, din lege a fost eliminat plafonul maximum, de 250.000 de franci elvețieni, până la care se putea face conversia creditului.

BNR a susținut ca alternativă soluția negocierilor directe între părți, între bănci și clienți. În condițiile în care plafonul de 250.000 de franci fusese convenit la dezbaterea proiectului, impactul calculat al conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric era estimat de BNR la 2,4 miliarde lei.

Informația a fost furnizată de Eugen Rădulescu (foto), șeful Direcției de stabilitate financiară din cadrul BNR, la discuțiile ce au avut loc la Parlament, în grupul de lucru al deputaților pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Grupul de lucru, coordonat de deputatul PNL Andreea Paul, urma să propună o soluție agreată de părți în privința proiectului de lege, dar PSD a insistat ulterior să elimine acest plafon, dar și gradul de îndatorare de 50%.

Președintele Iohannis are la îndemână soluția retrimiterii proiectului spre reexaminare.

O dezbatere pe aceeași temă a avut loc, recent, și în Polonia. Conversia creditelor nu a fost agreeată nici de executiv, nici de legislativ.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: