vineri

29 martie, 2024

15 februarie, 2018

Guvernul României a aprobat în ședința de joi două hotărâri privind programele naționale de înzestrare- e vorba de programul ,,Corvetă multifuncţională” și de „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.

Potrivit MApN, Guvernul a aprobat condițiile și procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic inițial.

”Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române”, comunicatul transmite că pentru Armata României ”este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maxim trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maxim șapte ani”.


Prin participarea operatorilor economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilităţii cu alte capabilităţi militare similare ale statelor membre UE şi NATO, participarea statului român la dezvoltarea şi susţinerea bazei industriale şi tehnologice europene de apărare, fondată pe capacităţi, competență şi competitivitate, scurtarea lanţului de aprovizionare, protecţia informaţiilor sensibile.

Prin documentul adoptat de guvern a fost introdusă în cadrul operaţiunilor compensatorii aferente programului de achiziție a corvetelor multifuncționale obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R, aflate în dotarea Forțelor Navale Române, în scopul realizării compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între cele două categorii de nave militare.

Tot joi, Guvernul României a atribuit Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de stat pentru achiziţionarea a 3 sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Achiziția este aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.


Înzestrarea cu sistemele HIMARS reprezintă al doilea program de tip „acord guvern la guvern” între România și SUA, după demararea achiziției sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în noiembrie 2017.

Pentru România, transmite MApN, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: