miercuri

27 martie, 2024

10 aprilie, 2013

Guvernul va finanța proiecte locale de infrastructură prin Programul național de dezvoltare locală (PNDL), aprobat, miercuri, de Executiv, prin ordonanță de urgență.

PNDL va fi administrat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și va cuprinde proiecte derulate de autoritățile locale, de la săli de sport în sate, la drumuri și aducțiuni de apă.


Ordonanța inițiată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice conferă ministrului Liviu Dragnea puteri sporite în aprobarea și finanțarea proiectelor de interes local, pe care fostul titular de la Dezvoltare, Elena Udrea, nu le avea. Un program similar de pe vremea guvernului Boc, celebrul PNDI, a fost criticat de Fondul Monetar Internațional în cursul negocierilor cu guvernul de atunci, pe motiv de netransparență și concurență cu fondurile europene.

Liviu Dragnea a respins asemănarea programului inițiat de el cu PNDI-ul tin timpul Elenei Udrea: ””Programul naţional de dezvoltare locală nu este un alt PNDI. Este vorba de un program care reuneşte trei acte normative prin care se finanţau, din partea a trei structuri centrale, acelaşi tip de lucrări în administraţia local”.

Puterile ministrului Liviu Dragnea în distribuirea banilor către județe: aprobă proiectele, avizează finanțări, dă banii

Programul național de dezvoltare a infrastructurii (PNDI) aprobat tot prin ordonanță de urgență în 2010, funcționa în baza unor norme de aplicare aprobate prin Hotărâri de Guvern.În schimb, noile norme metodologice de aplicare a programului național de dezvoltare locală vor fi aprobate doar de ministrul Liviu Dragnea, prin ordin de ministru.”Normele metodologice de aplicare a Programului se vor aproba prin ordin al ministrului dezvoltării regionale si administrației publice”, se arată în ordonanța guvernului Ponta.

La PNDI-ul Elenei Udrea, finanțarea se făcea în urma stabilirii indicatorilor tehnico-economici ai fiecărei lucrări în parte, care se aprobau prin hotărâre de Guvern.La PNDL-ul lui Liviu Dragnea, Ministerul Dezvoltării urmărește și aprobă fiecare pas al finanțării proiectelor:

  • ”În limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat, Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice, întocmeste si aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale si administrației publice, repartizarea sumelor pentru Program, pe județe, pe fiecare subprogram si pe domenii specifice”.
  • ”(…) consiliile județene fac propuneri pentru obiective de investiții în continuare si obiective de investiții noi, pe baza criteriilor de prioritizare”.”Criteriile de prioritizare sunt aprobate prin Normele metodologice de aplicare ale Programului (aprobate prin ordin al ministrului – n.r.), pentru obiective de investiții în continuare si obiective de investiții noi și vor avea în vedere cel puțin următoarele: data semnării contractului, stadiu fizic, populația deservită, procentul de cofinanțare de la bugetul local, după caz”.”Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice analizează propunerile transmise de către consiliile județene potrivit și întocmeste lista finală a obiectivelor de investiții si sumele alocate acestora în anul în curs, listă care se aprobă prin ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administrației publice”.
  • ”Obiectivele de investiții noi se avizează în Consiliul Tehnico – Economic al Ministerului Dezvoltării Regionale si Administrației Publice”. ”Programarea, coordonarea si monitorizarea utilizării fondurilor alocate de la bugetul de stat în implementarea proiectelor de investiții din prezentul program se face de către Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Public”.

(Descarcă de AICI proiectul de ordonanță și Nota de fundamentare)

PNDL-ul ministrului Dragnea absoarbe 4 programe separate: de la săli de sport la sate la drumuri locale


Noul PNDL comasează lucrările care până acum erau executate prin patru programe separate de autoritățile locale cu finanțare de la Guvern.

Astfel, ordonanța de urgență a Guvernului Ponta abrogă patru acte normative:

  • HG 577/1997 pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea si/sau asfaltarea drumurilor de interes județean si de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea si epurarea apelor uzate la sate, precum si în unitățile administrativ-teritoriale cu resurse turistice
  • OG 7/2006 privind instituirea Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din spațiul rural.
  • Parțial OG 40/2006 pentru aprobarea si finanțarea programelor multianuale prioritare de mediu si gospodărire a apelor.
  • HG 530/2010 pentru aprobarea Programului „Reabilitare și modernizare – 10.000 km drumuri de interes județean si drumuri de interes local”, implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului, în perioada 2010 -2013.

De asemenea, PNDL preia proiectele începute în celelalte programe, cu respectarea condițiilor din noul program.

”În prezent, în cadrul programelor derulate de minister sunt cuprinse un număr mare de obiective de investiții pentru care nu se poate asigura finanțare din cauza fondurilor insuficiente. Din aceste considerente s-a avut în vedere ca toate aceste obiective de investiții să fie preluate în noul program, dar cele care nu au fost finanțate să respecte prevederile prezentului Program”, precizează Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în nota de fundamentare.

În ce domenii investește programul lui Liviu Dragnea

a) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de alimentare cu apă si stații de tratare a apei;

b) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a sistemelor de canalizare si stații de epurare a apelor uzate;

c) realizare/extindere/reabilitare/modernizare /dotare a unităților de învățământ preuniversitar;

d) realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare a unităților sanitare din mediul rural;

e) reabilitare/modernizare a drumurilor publice clasificate si încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale si/sau drumuri publice din interiorul localităților;

f) realizare/modernizare/reabilitare de poduri, podețe sau punți pietonale;

g) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a unor obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifuncționale, teatre;

h) realizare/extindere/modernizare de platforme de gunoi;

i) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a piețelor publice, comerciale, târguri, oboare, după caz;

j) realizare/extindere/reabilitare/modernizare a bazelor sportive.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: