joi

18 aprilie, 2024

12 octombrie, 2017

Sursă foto: Salvați copiii

Guvernul a aprobat înființarea Avocatului Copilului, structură distinctă în cadrul instituției Avocatul Poporului care se va ocupa exclusiv de protecția drepturilor copilului.

Proiectul adoptat miercuri modifică și completează Legea nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și dă posibilitatea copiilor să facă plângeri direct Avocatului Copilului.

Guvernul aplică astfel recomandarea de țară făcută României de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului de la Geneva. Instituția este organizată și funcționează în conformitate cu Principiile de la Paris, conform cărora statele membre sunt încurajate să creeze sau să consolideze instituțiile naționale, cărora să le confere un mandat cât mai amplu posibil în promovarea și protecția drepturilor omului.


Instituția există, sub diferite nume, în 40 de țări europene.

România a ratificat în 1990 Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, angajându-se să asigure condiţiile necesare pentru respectarea drepturilor tuturor copiilor din România.

Convenţia stipulează principiile care trebuie să ghideze întregul sistem de protecţie a copilului:

  • Interesul superior al copilului – în orice decizie care-l priveşte, trebuie să primeze interesul superior al acestuia
  • Dezvoltare şi supravieţuire – fiecare copil are dreptul la viaţă; statele au obligaţia să asigure supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor la potenţialul maxim al resurselor acestora
  • Nediscriminarea – toate drepturile se aplică tuturor copiilor fără excepţie. Este obligaţia Statului să protejeze copiii de orice formă de discriminare şi să ia măsuri pozitive de promovare a drepturilor acestora
  • Participarea copilului – copilul are dreptul la libertate de expresie, opinie şi religie, acces la informaţii, libertate de asociere, implicare în deciziile care îl afectează.

Până acum, problematica drepturilor copilului era inclusă într-un domeniu mai larg care viza copiii, familia, tinerii, pensionarii și persoanele cu handicap.


Noua structură va putea primi și soluționa plângerile individuale făcute de copii sau de reprezentanți ai acestora împotriva instituții publice din domeniul sănătății, educației și protecției speciale a copilului.

Ulterior, Avocatul Copilului va verifica instituțiile publice reclamate.

De asemenea, noua instituție va realiza studii/evaluări pentru a stabili gradul în care autoritățile administrației publice centrale sau locale, dar și specialiștii sau persoanele fizice din România, respectă drepturile copilului.

Actul normativ prevede înființarea a 18 noi posturi în cadrul noii structuri, începând cu 1 ianuarie 2018, dintre care patru posturi în aparatul central al Avocatului Poporului și câte un post pentru fiecare birou teritorial. Persoanele respective vor instrumenta exclusiv dosarele și cazurile care vizează problematica drepturilor copilului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: