joi

28 martie, 2024

24 august, 2012

Guvernul îndreaptă sume masive către administrația locală, însă ministerele au primit voie să facă mai degrabă redistribuiri între capitole, în interiorul bugetelor, potrivit rectificării bugetare adoptate joi de Executiv.

Conform ordonanței Guvernului, creșterea economică încetinește în anul 2012 de la 1,9%-2,3% cât estimase Guvernul Boc, anul trecut, la 1,2%, însă, pe fondul deprecierii leului, produsul intern brut nominal crește, în lei, de la 579.6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial la 607,3 miliarde lei.

”Se adaptează, raportat la realităţile din piaţă, cursul mediu de schimb luat în calcul pentru fundamentarea bugetului de la 4,21, cât era anterior, la 4,45 lei/euro. În aceste condiţii, PIB în termeni nominali este 607 miliarde lei, uşor mai ridicat din cauza ratei inflaţiei şi a cursului de schimb, iar pe de altă parte şi din cauza revizuirii PIB realizat în anii anteriori, 2010 şi 2011, care pe baza datelor definitive a fost mai mare decât pe baza datelor preliminare”, a explicat ministrul de Finanțe, Florin Georgescu.


De asemenea, FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană au permis Guvernului Ponta să majoreze ținta de deficit bugetar pentru anul 2012, pentru a se crea spațiu fiscal.

”Partenerii internaţionali ne-au permis o creştere a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2% din PIB, să realizăm acele măsuri de acoperiri ale a creşterilor salariale pentru refacerea puterii de cumpărare a salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010, să restituim pensiile reţinute în mod necuvenit, să alocăm anumite sume pentru autorităţile locale şi să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a instituţiilor publice, atât în materie de personal cât şi a cheltuielilor curente materiale”, a spus Georgescu.

Astfel, Guvernul susține că poate să acorde mai departe majorarea cu 8% a salariilor bugetarilor, începând cu 1 iunie 2012, urmând ca finalizarea reîntregirii salariilor din acest sector, printr-o nouă creștere, cu 7,4%, să se facă de la 1 ianuarie 2013, deci prin bugetul de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a și declarat după ședința de guvern că rectificarea asigură ”reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea acelor părţi din pensii încasate în mod ilegal (contribuțiile la asigurările sociale de sănătate pentru partea de pensii de sub pragul de 740 de lei)”.

Cine primește bani mai mulți la rectificare:

  • Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 se majorează cu suma de 513 milioane lei. Guvernul spune că banii sunt pentru plata arieratelor autorităților locale către firmele care au prestat diverse servicii.
  • Tot pentru autoritățile locale, sumele defalcate din TVA destinate finanțării drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav se suplimentează cu 100 milioane lei.
  • Bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 2,3 milioane lei.
  • La ordonatorii principali de credite (ministere și alte instituții centrale), se efectuează redistribuiri în cadrul anumitor naturi de cheltuieli.
  • Astfel, se alocă bani suplimentari și pentru angajarea a 564 de judecători și grefieri în plus. ”În urma discuţiilor pe care le-am avut în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, am prevăzut în buget sumele necesare pentru angajarea unui număr de 564 de judecători şi grefieri, personal magistraţi şi personal auxiliar, necesari pentru a putea implementa, nu de la 1 septembrie, pentru că 1 septembrie este săptămâna viitoare şi în bugetul pe 2012 al vechiului guvern nu exista niciun leu pentru aşa ceva, ci de la 1 februarie 2013, implementarea Codului de procedură civilă şi a reformelor în justiţie, reforme pe care România şi le-a angajat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a explicat Ponta.
  • Deficitul bugetului general consolidat se majorează de la 11,21 miliarde lei, cât a fost estimat inițial, respectiv 1,9% din PIB, la 13,66 miliarde lei, respectiv 2,2% din PIB, ca urmare a aplicării măsurilor de mai sus.

Cine pierde bani la rectificare:

  • Bugetul fondurilor provenite din credite externe se diminuează, pe sold, cu suma de 67,8 milioane lei.
  • Bugetul fondurilor externe nerambursabile se diminuează atât la venituri cât și la cheltuieli cu suma de 14,4 milioane lei.
  • Veniturile bugetului de stat se diminuează cu 2,6587 miliarde lei (-0,4% din PIB).
  • Cheltuielile bugetului de stat, pe sold, se diminuează cu suma de 1,2539 miliarde lei (-0,2% din PIB).

Cum se rectifică bugetul de asigurări sociale de stat


Tot joi, Guvernul a adoptat, firesc, și ordonanța pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012:

  • Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se majorează cu suma de 155,5 milioane lei.
  • Veniturile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se majorează pe sold cu suma de 56,8 milioane lei .
  • Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii se majorează cu suma de 155,5 milioane lei.
  • Cheltuielile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se majorează cu suma de 0,2 milioane lei.
  • Veniturile bugetului asigurărilor pentru șomaj aferente sistemului asigurărilor pentru șomaj se diminuează cu suma de 199,3 milioane lei iar veniturile fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale se majorează cu suma de 10,5 milioane lei.
  • Subvenția acordată de la bugetul de stat pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj se diminuează cu suma de 225,1 milioane lei.
  • Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru șomaj aferent sistemului asigurărilor pentru șomaj se diminuează cu suma de 199,3 milioane lei.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: