vineri

29 martie, 2024

19 noiembrie, 2011

Reprezentanţii guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene şi membrii Parlamentului European au ajuns, sâmbătă, la un acord privind bugetul UE pentru anul 2012, care va avea cheltuielile limitate la 129,088 miliarde de euro, reprezentând 0,98% din PIB-ul UE, a anunţat preşedinţia poloneză a Consiliului European.

Creşterea nominală, de 1,86%, a bugetului de anul viitor faţă de 2011 este inferioară ratei inflaţiei prognozate de Comisia Europeană pentru anul viitor – de 2%- ceea ce înseamnă că în termeni reali acordul se traduce printr-o reducere a bugetului Uniunii faţă de acest an, relatează Agerpres.

Acordul reprezintă astfel victoria guvernelor statelor membre UE asupra europarlamentarilor, în condiţiile în care la finalul lunii trecute membrii PE au votat un proiect de buget pentru 2012 cu cheltuieli în valoare de 133,1 miliarde de euro, în creştere cu 6,6 miliarde de euro (5,2%) faţă de bugetul pe 2011. Suma depăşea chiar şi propunerea Comisiei Europene, care prezentase o creştere de 4,9% a bugetului, până la 132 miliarde de euro.


În ceea ce priveşte angajamentele, Consiliul UE şi PE au convenit pentru 2012 asupra sumei de 147,232 miliarde de euro.

”Sunt primele negocieri reuşite de când are loc procedura de conciliere în forma stabilită de Tratatul de la Lisabona. Suntem recunoscători tuturor părţilor implicate. Sunt foarte bucuros că am reuşit să obţinem unanimitatea în Consiliu’”, a spus subsecretarul de stat polonez Jacek Dominik, în numele preşedinţiei poloneze a Consiliului UE.

La reuniunea Comitetului de conciliere, care a durat peste 16 ore, au participat din partea Consiliului UE reprezentanţii celor 27 de state membre, iar din partea PE un număr de 27 de eurodeputaţi. Cele două instituţii au la dispoziţie 14 zile pentru a aproba oficial acordul.

Articolul 315 al Tratatului privind funcţionarea UE prevede o perioadă de conciliere de 21 de zile (în acest an, ea expiră în 21 noiembrie). Dacă procedura de conciliere eşuează, Comisia Europeană trebuie să prezinte un nou proiect de buget. Este a doua oară când se aplică noua procedură bugetară anuală prevăzută de Tratatul de la Lisabona, prin care Consiliul UE şi PE dispun de puteri egale pentru adoptarea întregului buget al Uniunii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: