vineri

19 aprilie, 2024

8 decembrie, 2017

Apariţia unei crize pe plan global, cu impact şi în ţara noastră, nu este exclusă, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), vineri, la o conferinţă în domeniul securităţii cibernetice.

De asemenea, este riscată și capacitatea instituțiilor publice de a apăra și susține interesele naționale.

„Trebuie să fim conştienţi că, în contextul ultimelor valuri de atacuri cibernetice, mulţi vorbesc despre un adevărat război cibernetic în desfăşurare, în părţi ale lumii, nu este exclusă apariţia unei crize pe plan global greu de preconizat, greu de prevăzut, greu de întrevăzut, cu impact şi în ţara noastră”, a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.


Prevenirea atacurilor cibernetice şi securizarea adecvată în faţa acestora nu mai sunt o opţiune, ci au devenit o necesitate, specialiştii din domeniu atrăgând atenţia că trebuie să accelerăm adaptarea la noile realităţi, potrivit guvernatorului BNR.

În România „există riscul ca rezilienţa sistemelor noastre să fie diminuată semnificativ, alături de capacitatea instituţiilor publice şi private de a acţiona inteligent şi de a proiecta interesele naţionale la nivel internaţional”, spune guvernatorul.

„Infrastructurile cibernetice trebuie protejate astăzi mai mult ca oricând în condiţiile în care riscul operării în spaţiul cibernetic este din ce în ce mai mare. Peste 90% din activităţile economice şi de afaceri ale organizaţiilor diverse sunt dependente de dispozitivele informatice. Fiabilitatea şi securitatea lor sunt esenţiale pentru viaţa economică şi socială şi în special pentru funcţionarea pieţei interne”, a adăugat Mugur Isărescu.

Ca şi celelalte bănci centrale, „Banca Naţională a României depune eforturi împreună cu autorităţile statului pentru a face faţă atacurilor cibernetice potenţiale. Abordarea noastră este că trebuie să ne dezvoltăm şi sistemele noastre interne de protecţie, dar cel mai bine este să cooperăm cu autorităţile statului specializate. Chestiunile acestea sunt de o complexitate crescândă şi cred că nicio bancă centrală nu poate să le facă faţă singură”, a conchis guvernatorul BNR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: