vineri

29 martie, 2024

6 aprilie, 2016

salariu-net-Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect discutat miercuri și care ar urma să fie adoptat în ședința de săptămâna viitoare, cea mai mare creştere, de 20%, va fi în cazul asistenţilor sociali, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modică.

„OUG vine cu ideea unei corectări imediate a disfuncționalităților care au venit pe fondul creșterii salariului minim și a comprimării claselor salariale în jumătate inferioară a grilei de salarizare”, a explicat premierul Cioloș în debutul ședinței de guvern.


 

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali – 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi ”modică”.

Detaliile prezentate de guvern

Dan Suciu a precizat că majorările anunţate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai.

El a subliniat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adică ”mai mult de jumătate dintre bugetari”.


Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenţilor sociali – până la 20%, în vreme ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

Actul normativ va intra în dezbatere publică la începutul săptămânii, după consultări ale ministrului Muncii cu sindicatele.

”Se aplică de la 1 august, prima plată se va face pe 1 septembrie”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul a discutat miercuri un proiect de ordonanță de urgență care ar urma să fie adoptat săptămâna viitoare, pentru a corecta disfuncționalități apărute în salarizarea angajaților de stat.

„Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma din a doua jumătate a acestui an și pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncționalități salariale care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos și care vor corecta și o parte din problemele care apar acolo unde în aceeași categorie de funcționari, cu aceleași responsabilități, putem avea salarii diferite, pentru că oamenii au fost recrutați în perioade diferite. Vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar și de legalitate, pentru că sunt situații în care funcționari care asumând aceeași responsabilitate au salarii diferite, merg în justiție și câștigă tocmai pentru că e o abordare, așa cum se dau salariile astăzi, una incorectă”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul a precizat că proiectul de ordonanță a fost pregătit de Ministerul Muncii, în coordonare cu Ministerul de Finanțe și cu Cancelaria, cu obiectivul de a-l adopta săptămâna viitoare, după discuții pe care ministrul Muncii le va avea începând de astăzi cu partenerii sociali, cu sindicatele.

Totodată, premierul a anunțat că, în completarea acestui proiect, Guvernul va lansa în dezbatere publică în perioada următoare un proiect de lege, „care să vină cu o abordare multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară”, corelată cu reforma administrației publice.

Dacian Cioloș a adăugat că proiectul de lege va fi discutat cu sindicatele și cu societatea civilă.

„Cele două abordări se leagă: propunem această ordonanță de urgență pentru a acoperi a doua jumătate a acestui an și 2017 în ideea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018 și atunci, până în 2018, venim cu corecturile și cu rezolvarea acestor inechități prin ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului”, a mai spus premierul Cioloș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: