joi

25 aprilie, 2024

22 februarie, 2019

Grupul Telekom România, la care statul este acționar minoritar controlând un pachet de 45,9%, ar putea alege să nu participe la licitația 5G din acest an ca urmare a pragurilor înalte stabilite prin OUG 114.

În situația în care Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) nu va reuși să găsească operatori interesați de aceste licențe, statul ar pierde circa 2,1 miliarde de lei. Aceste venituri sunt prinse în bugetul pe 2019.

„Este posibil să nu participăm la licitația pentru frecvențele destinate serviciilor 5G, în cazul în care condițiile licitației, bazate pe Ordonanța de Urgență 114, vor fi prea aspre și vor stabili că trebuie să plătim atât de mult și să acoperim foarte mult din populație într-un termen scurt. Un alt element de constrângere sunt noile prevederi privind amenzile de 10% din cifra de afaceri, dacă nu sunt îndeplinite condițiile de autorizație a construcțiilor”, a explicat, vineri, Miroslav Majoros, șeful grupului Telekom România.


Statul estimează că va încasa 2,1 miliarde de lei ca urmare a vânzării de licențe de telecomunicații de tip 5G. Spre deosebire de taxa pe activele bancare, introdusă prin aceeași ordonanță, veniturile estimate a se încasa în urma acestor licitații sunt prinse în buget. Cu alte cuvinte, în situația în care ANCOM nu va reuși să deruleze aceste licitații, veniturile bugetului general consolidat ar avea de suferit.

Șeful grupului a mai precizat că Telekom România va opri toate potențialele achiziții din acest an, ca urmare a introducerii taxei de 3% pe cifra de afaceri a operatorilor din această industrie.

”Avem venituri de zeci de milioane de euro din servicii non-telecom, cărora li se va aplica această taxă. <<Vrei să Cumperi un iPhone de la noi?>> Noi vom suporta costul taxei de 3%, în timp ce alte firme nu. Orice vânzare de clădiri va fi la fel taxată, ceea ce este profund discriminatoriu. Stopăm orice potențiale achiziții.”, a declarat Miroslav Majoros.

La sfârșitul lunii ianuarie, ​Orange, Vodafone și Telekom au transmis Guvernului o scrisoare prin care au avertizat că măsurile din OUG 114 încalcă legislația europeană și vor face imposibilă implementarea noilor tehnologii. Din calculele operatorilor, impactul total al ordonanței va fi de 3,3 miliarde de euro în 2019, sumă ce depășește veniturile anuale ale industriei și reprezintă 60% din investițiile totale ale operatorilor mobili în ultimii 10 ani.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: