joi

18 aprilie, 2024

7 mai, 2018

În majoritatea spitalelor din țară au avut loc luni greve de avertisment, din cauza pierderilor de venituri provocate, pentru unele categorii de ocupații, după intrarea în vigoare a Legii salarizării și a noului Regulament de sporuri.

Protestul a fost organizat de Federația Sanitas, dar s-au alăturat lui și alte organizații. Membrii Federației “Solidaritatea Sanitară” au ieșit și ei în fața spitalelor, pentru a demonstra împotriva „creșterilor salariale” care diminuează veniturile.

În timpul protestului, în cele mai multe spitale au fost asigurate doar urgenţele medicale.


Au participat la demonstrațiile din fața unităților nu doar categoriile afectate de noile reglementări salariale – farmaciști, biochimiștri, infirmiere, asistente, brancardieri și personal TESA -, ci și medici, care și-au arătat solidaritatea cu colegii ale căror venituri s-au redus.

S-a scandat  „Nu ne umiliţi”, „Voi în hibernare, noi peste hotare”, „Dispoziţiile voastre, protestele noastre”, „Nu ne reduceţi veniturile, crescându-ne salariile”, sloganuri care au figurat și pe pancarte sau colile A4 ale participanților la protest.

O delegație a federației Sanitas a discutat cu minsitrul Sănătății, Sorin Pintea, care le-a promis deblocarea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă.

Vicepreşedintele Sanitas, Mircea Ciocan, a declarat la ieşirea de la discuții că disponibilitatea Ministerului Sănătăţii de a reîncepe negocierile pentru contractul colectiv nu reprezintă un motiv pentru suspendarea grevei:


„Există voinţa de a negocia, ceea ce înseamnă că una dintre revendicările Sanitas, pentru care am ieşit în stradă, este pe cale de a fi soluţionată. Această deblocare a negocierilor contractului colectiv de muncă încă nu creează contextul pentru a suspenda acţiunile de protest. Până în acest moment, greva este în vigoare”.

Greva generală ar urma să aibă loc pe 11 mai.

Cauza diminuării veniturilor

De la 1 martie, salariile medicilor și asistentelor medicale din sistemul public au crescut, în unele cazuri chiar s-au dublat.

Toate celelalte categorii de personal din sistemul de sănătate – infirmiere, brancardieri, farmaciști, biochimiști etc. – au fost însă afectate, întrucât nu au intrat direct în grila de salarizare corespunzătoare anului 2020 (precum medicii și asistentele).

În cazul lor, are loc o creștere segmentată, an de an, până în 2020.

În martie, însă, a fost schimbat și regimul sporurilor, astfel încât creșterea cu 25% a brutului (acordată la începutul anului) a acoperit transferul contribuțiilor, dar nu și diminuarea sporurilor.

Situația se întâlnește chiar și în cazul unor asistente, din spitalele cu monospecializare (TBC, psihiatrie etc.), întrucât sporul de 100% primit înainte s-a redus acum la 30% din totalul cheltuielilor cu personalul, sumă totală ce este distribuită diferențiat angajaților.

Au suferit pierderi bănești aproximativ 10% din totalul personalului din spitalele subordonate Ministerului Sănătății (adică 6.000 din circa 60.000 de persoane).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: