luni

22 aprilie, 2024

14 februarie, 2017

Premierul Alexis Tsipras și ministrul de Finanțe Euclid Tsakalotos

Grecia intenționeze să angajeze serviciile băncii Rothschild, în calitate de consilier pe problema datoriilor externe, care eventual să acționeze pentru deblocarea negocierilor cu creditorii pentru eliberarea unei a treia tranșe din acordul de bailout.

Potrivit Financial Times, guvernul elen speră să ajungă la o înțelegere cu Rothschild înainte de următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe din Zona Euro, programată pentru data de 20 februarie, reuniune considerată de Atena drept ultima șansă pentru depășirea dezacordurilor UE-FMI cu privire la sustenabilitatea datoriilor externe ale Greciei înainte ca atenția Zonei Euro să fie acaparată exclusiv de alegerile generale care urmează în Franța și Germania.

Dacă Grecia nu primește o nouă tranșă de împrumuturi nu va fi capabilă să returneze creditorilor datorii scadente în iulie în sumă de 7 miliarde euro, dintre acestea 2,1 miliarde euro datorat sectorului privat.


Financial Times scrie, citând două surse la curent cu planul, că guvernul grec dorește consilierea Rothschild în toate domeniile conexe datoriei sale externe, inclusiv negocierea cu creditorii sau discuțiile cu BCE de includere a bondurilor grecești în programul de achiziții derulat la nivel european.

Sursele FT afirmă că Rothschild ar urma să primească un bonus de performanță după momentul în care va fi capabilă să revină pe piețele financiare internaționale.

Numirea băncii pe post de consilier în chestiunea datoriilor externe, care ar necesita o aprobare în guvern, ar schimba înțelegerea Atenei cu banca de investiții americană Lazard, care a sprijint țara în cadrul procesului inițial de bailout din 2012. Pentru munca depusă în cadrul negocierilor de restructurare a datoriilor, Lazard a încasat 25 de milioane de euro, potrivit datelor oficiale ale guvernului. Lazard este în prezent consilier financiar al ministrului grec al Energiei.

Datoria externă a Greciei este în prezent, potrivit datelor oficiale, de 323 miliarde euro, dintre care doar 36 miliarde sunt deținute de investitori privați care dețin obligațiuni de stat elene.


FMI a intrat în dezacord cu creditorii europeni în legătură cu eliberarea următoarei tranșe de bani, oficialii europeni afirmând că acordul de bailout va fi închis dacă instituția de la Washington nu se alătură eforturilor financiare de salvare a economiei Greciei.

FMI insistă că datoria Greciei nu este sustenabilă și trebuie restructurată și că creditorii au impus Atenei condiții prea severe.

Financial Times precizează că nici Ministerul grec de Finanțe, nici banca Rothschild nu au dorit să comenteze informația.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: