joi

28 martie, 2024

19 iunie, 2015

Banca Central Europeană a acceptat vineri, după o reuniune de urgență de numai 40 de minute, solicitarea Băncii Centrale a Greciei de a suplimenta cu 3, 5 miliarde euro programul ELA (Emergency Liquidity Assistance) destinat finanţării băncilor elene.

Urgența reuniunii de la Frankfurt a fost generată de vestea că băncile grecești ar putea să rămână închise luni, 22 iunie, din cauza retragerilor masive de lichidități din ultimele zile. Anunțul a fost făcut vineri dimineață, în interiorul Eurogroup, chiar de către oficiali ai BCE.

Potrivit cifrelor Băncii Centrale de la Atena, grecii au retras  joi și vineri din conturi aproximativ 2 miliarde euro, care se adaugă celor peste 26 miliarde retrase de la începutul anului.


Soluția decisă de BCE vineri e una parțială și chiar vremelnică: ea rezolvă problemele de lichiditate cu care se confruntă pe plan intern băncile, însă peste 11 zile Grecia are de plătit o tranșă de datorie de 1,6 miliarde de euro – sumă pe care încă nu știe de unde o va lua. Lăsând la o parte că în Grecia, problema banilor, oricât de mare, e doar pe planul al doilea: pe primul plan stă lipsa reformelor structurale, care, oricât ar negocia Atena cu creditorii, produce alte datorii.

Reuniunea ECOFIN de vineri, în imagini sugestive

În așteptarea deciziei de la Frankfurt, miniștrii de Finanțe au avut o nouă rundă de discuții, fără rezultat.

O greșeală, sau o premoniție: În alocuțiunea sa, George Osborne a greșit numărul statelor membre ale Zonei Euro – a spus 18.
Sunt 19, Grecia nu a ieșit încă din club.

Imagini de la reuniunea ECOFIN :

Michel Sapin (stanga) pare sa îl înțeleagă pe  Yanis Varoufakis
Michel Sapin (stanga) pare sa îl înțeleagă pe Yanis Varoufakis. Foto AFP
dar ministrul finlandez al Economiei, Alexander Stubb (dreapta), îi explică omologului grec că anumite țări și-au pierdut rabdarea
Ministrul finlandez al Economiei, Alexander Stubb (dreapta), îi explică omologului grec că anumite țări și-au pierdut rabdarea. Foto AFP
Ministrul belgian Johan Van Overtveldt și cel spaniol, Luis de Guindos, caută soluții...
Ministrul belgian Johan Van Overtveldt și cel spaniol, Luis de Guindos, caută soluții… Foto AFP
...în timp ce George Osborne spune glume reprezentantului Germaniei, Wolfgang Schäuble, (stânga) și Franței, Michel Sapin (dreapta)
…în timp ce George Osborne spune glume reprezentantului Germaniei, Wolfgang Schäuble, (stânga) și Franței, Michel Sapin (dreapta). Foto AFP

În aceeași zi: Acord ruso-grec semnat la St. Petersburg. Aflat în Rusia, Alexis Tsipras amenință UE


Premierul Tsipras și-a continuat vineri vizita în Rusia în ciuda problemelor din țara sa. El se întoarce la Atena cu o ”armă” în fața UE: Rusia și Grecia au semnat vineri, la St. Petersburg, un acord preliminar vizând construcția pe teritoriul grec a unei conducte de distribuție a gazelor naturale, anunță Bloomberg, care caracterizează această acțiune drept o încercare de apropiere între statele izolate, sau pe cale de a fi izolate, de Europa.

După participarea la ceremonia de semnare a acordului, Alexis Tsipras a atacat UE în cadrul unei reuniuni economice organizate în orașul rus, manifestare la care a participat și președintele Vladimir Putin.

”Așa cum știm cu toții, ne aflăm la marginea unui vârtej provocat de o furtună. Noi însă trăim la malul mării și o furtună nu ne sperie. Iar experiența ne învață că vine momentul în care trebuie să cauți noi mări, cu porturi liniștite”, a fost declarația cu iz de amenințare a premierului grec, care și-a manifestat și nemulțumirea față de ”fixația către austeritate” a Europei.

În proiectul conductei de gaz, finanțarea ar urma să fie asigurată integral (2 miliarde euro) de către banca de dezvoltare rusă VEB, iar compania care va dezvolta proiectul va avea 2 acționari egali: statul grec și VEB. Aceste detalii au fost furnizate de cei doi miniștri ai Energiei, grecul Panagiotis Lafazanis și rusul Alexander Novak.

Președintele rus Vladimir Putin are în acest proiect și sprijinul Turciei pentru a retrasa profilul South Stream, abandonat oficial în urma presiunilor exercitate de UE ca răspuns la acțiunile armate ruse din Ucraina.

”Acest proiect nu este îndreptat împotriva Europei, este unul creeat să ajute pacea și stabilitatea, să ajute oameni”, a argumentat ministrul grec Lafazanis.

Lobby cipriot la Angela Merkel în favoarea Atenei

Președintele Ciprului, Nikos Anastasiades, a sunat-o vineri pe Angela Merkel pentru a interveni în favoarea Greciei, anunță Guardian.

Intervenția președintelui Ciprului a fost făcută, anunță publicația britanică, la rugămintea președintelui Greciei, Prokopis Pavlopoulos.

Discuția a fost marcată de o solicitare surpriză a cancelarului german, care, potrivit Guardian, i-ar fi transmis președintelui Anastasiades: ”Spuneți-i lui Tsipras să nu mă mai insulte, pe mine sau pe membrii guvernului meu. Și eu am votanți pe care trebuie să îi conving, nu doar Tsipras.”

Un diplomat european citat de Guardian a explicat că președintele Ciprului are o bună relație personală cu cancelarul Germaniei și că Ciprul a traversat o criză importantă, deci cunoaște exact prin ce trece Grecia acum. Însă, afirmă sursa Guardian, Ciprul nu se va implica suplimentar în susținerea Greciei, pentru a-și demonstra fidelitatea față de Zona Euro.

Bursa pariurilor

Situația Greciei face obiect al caselor de pariuri. Guardian a prezentat vineri câteva cote afișate de compania britanică Paddy Power:

  • 4/5: Grecia va adopta o altă monedă națională până în 2017
  • 6/5: Comisia Europeană confirmă intrarea Greciei în default
  • 9/4: Grecia organizează alegeri generale anticipate în 2015
  • 2/1: Grecia iese din Zona Euro în 2015
Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: