miercuri

27 martie, 2024

28 iulie, 2014

FOTO: Premierul Stephen Harper şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, la semnarea acordului

Germania se pregăteşte să respingă acordul de liber schimb dintre UE şi Canada, informează Reuters citând publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung. Acest acord de parteneriat este văzut ca model pentru TTIP, acordul de parteneriat şi investiţii dintre UE şi SUA.

Berlinul are obiecţii faţă de clauza care cere protecţie legală acordată firmelor canadiene care investesc în statele UE, afirmă surse de la Bruxelles citate de publicaţia germană. Asta ar însemna că investitorii canadieni ar putea dobândi astfel posibilitatea de a opri sau schimba anumite legi.

Diplomaţii germani au afirmat că Berlinul nu poate semna acordul cu Canada în forma în care a fost negociat acum.


Un comunicat al Ministerului german al Economiei, citat de Reuters, arată că “guvernul german nu vede necesară stipularea unei protecţii a investitorilor, inclusiv în cazurile de arbitraj între investitori şi stat, când statele garantează un sistem legal stabil şi suficientă protecţie legală din partea justiţiei naţionale independente”.

Ministrul adjunct al Economiei din Germania a prezentat acelaşi punctt de vedere într-o poziţie exprimată referitor la TTIP, acordul UE-SUA.

Pe de altă parte, Bruxelles-ul argumentează că, fără astfel de clauze, companiile din Canada nu vor investi în Europa.

Premierul canadian, Stephen Harper, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au semnat un acord de principiul în luna octombrie a anului trecut, urmând ca funcţionarii din instituţii să lucreze asupra detaliilor. Însă discuţiile de la acest nivel par să fi intrat în impas, au declarat surse citate de Reuters.


Oficialii canadieni au refuzat să se pronunţe explicit dacă Germania a anunţat că respinge acordul. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Ottawa a afirmat în schimb că UE şi Canada fac “progrese excelente” în discuţiile privind finalizarea textului acordului. Însă, a adăugat reprezentantul guvernului canadian, guvernul german a preferat tratatele cu stipulări mai stricte care să vizeze protecţia investitorilor.

“Tratatele de investiţii pe care le încheie bilateral Germania a clauze de protecţie a investitorilor mult mai stricte decât cele din acordul Canada-UE”, a afirmat Shannon Gutoskie, purtătorul de cuvânt al guvernului canadian.

Pe de altă parte, clauzele din acest acord sunt replicate şi în cel aflat în negocieri, mult mai important, UE-SUA, cunoscut sub acronimul TTIP.”Acordul de liber schimb cu Canada este un test pentru cel cu SUA. Dacă acesta este respins, atunci nici cel cu Statele Unite nu are nicio şansă”, a afirmat o sursă diplomatică citată de publicaţia germană.

Sueddeutsche arată că statele UE vor primi, tratatul pentru examinare în această săptămână. El trebuie ratificat de toţi membrii UE, ca să intre în vigoare.

Acordul UE-Canada ar duce la o creştere a schimburilor bilaterale cu o cincime, la 26 de miliarde de euro pe an, în timp ce acordul cu SUA ar crea un spaţiu economic în care s-ar desfăşura o treime din comerţul mondial şi ar cuprinde aproape jumătate din economia globală.

Ambele acorduri merg dincolo de doar reducerea tarifelor vamale şi eliminarea barierelor în faţa schimburilor comerciale şi tocmai de aceea şi discuţiile sunt extrem de complicate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: