vineri

19 aprilie, 2024

19 septembrie, 2018

Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei (Biroul pentru protecţia Constituţiei, BfV), Hans-Georg Maassen (foto), a fost demis din funcţie, pe fondul scandalului declanşat de acuzaţiile privind legăturile simpatiile exprimate de acesta față de extremiştii de dreapta, scrie CNN.

”Funcţia de preşedinte al Biroului pentru protecţia Constituţiei va fi reatribuită. Dl. Maassen va fi pe viitor secretar de stat în Ministerul de Interne”, precizează un comunicat emis după o reuniune a cancelarului Angela Merkel cu principalii săi parteneri de coaliţie, Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU) şi Partidul Social Democrat (SPD).


După mai multe zile de controverse în interiorul coaliţiei, Angela Merkel a decis marţi demiterea din funcţie a lui Maassen, în urma discuțiilor avute cu liderii partenerilor de coaliției – ministrul de Interne Horst Seehofer și Andrea Nahles, șefa social-democraților.

Subiectul amenința să ducă la destrămarea fragilei coaliții de guvernare, formată după luni de negocieri dure.

Maassen, care a fost susţinut până la sfârşit de Horst Seehofer, aflat el însuşi în divergenţe cu politica Angelei Merkel în materie de migraţie, va ocupa un post în Ministerul de Interne. Soluția de compromis i-a mulțumit atât pe Seehofer, apărătorul lui Maassen, cât și pe Nahles, care a cerut de mai multe ori plecarea șefului spionilor.

Hans-Georg Maassen (55 de ani) a fost criticat pentru legăturile prea apropiate cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Presa îl acuză că a transmis acestei formaţiuni informaţii confidenţiale, deși una dintre atribuțiile Biroului pentru protecția Constituție este tocmai monitorizarea grupărilor extremiste care amenință instituțiile democratice ale Germaniei.


Concedierea lui Maassen a devenit de neevitat după ce a negat și a calificat ca false filmările video cu manifestanți extremiști, de la protestele din Chemnitz, care vânau pe stradă persoane ce păreau să fie imigranți.

Caseta despre care Maassen susținea că este un fake le-a fost înmânată procurorilor, de un imigrant, pentru a o expertiza și a fi folosită în dosarul penal instrumentat.

Ea a fost filmată la unul dintre protestele extremiștilor, mulți din AfD, care au manifestat luna trecută la Chemnitz cerând reînființarea național-socialismului și expulzarea din țară a tuturor imigranților.

Negarea de către Maassen a autenticității filmării i-a indignat pe cetățenii și jurnaliștii care au fost prezenți la manifestații și i-au văzut pe extremiști vânându-i pe imigranți. Politicieni din toate partidele, cu excepția AfD, au criticat declarațiile șefului spionilor și au cerut plecarea acestuia.

Demonstrațiile, cele mai mari și agresive manifestații din ultimii ani ale extremei drepte au fost inițiate după uciderea lui Daniel Hillig, cu cetățenie germană și cubaneză, și s-a aflat că suspecții sunt un sirian și un irakian. Între timp, irakianul a fost eliberat.

Un recent sondaj a arătat că 58% dintre germani nu au încredere în serviciile de informaţii pentru a asigura securitatea ţării.

Dincolo de problema relaţiei cu extremiştii de dreapta, serviciile sunt puse sub semnul întrebării din cauza mai multor eșecuri în supravegherea jihadiştilor.

În schimb, AfD consideră că Maassen este ţinta ”marilor partide” doar pentru că a criticat politica guvernului cu privire la migraţie.

Pe plan politic, criza declanşată în jurul lui Maassen este încă o dovadă a vulnerabilității cancelarului german.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: