vineri

19 aprilie, 2024

8 august, 2017

Germania a anunțat că va începe curând retrimiterea înapoi în Grecia a refugiaților, punând astfel capăt celor cinci ani de suspendare a Regulamentului Dublin.

Potrivit Regulamentului de la Dublin (ce reglementează soluționarea cererilor de azil în Uniunea Europeană), prima țară din blocul comunitar unde sosesc migranții extracomunitari este obligată să înregistreze cererea lor de azil și să nu le permită să-și continue călătoria către alte țări din UE înaintea soluționării acestei cereri.

Confruntată cu valul de migranți ce au debarcat în insulele grecești și incapacitatea Atenei de a le oferi condiții normale refugiaților, Uniunea a suspendat Regulamentul, în urma unor decizii ale CEDO și Curții de Justiției a UE (CJUE).


Refugiații au fost lăsați să-și continue călătoria către vestul și nordul Europei, destinația preferată de cei mai mulți fiind Germania, situația fiind acceptată tacit de țările unde au ajuns migranții.

Mai mult, pentru a ajuta cele mai afectate state, Grecia și Italia, Comisia Europeană a stabilit și un mecanism de relocare în alte state membre a 160.000 de refugiați intrați prin aceste țări în Europa.

Însă doar 25.438 de persoane au fost relocate, conform ultimelor date oficiale, scrie EUobserver, mai multe state din Europa Centrală și de Est refuzând preluările ce le revin conform cotelor stabilite printr-o formulă special creată.

La presiunea unora dintre principalele țări de destinație, Comisia acceptă totuși revenirea la aplicarea Dublin II, regulamentul ce prevede returnarea imigranților în țara de intrare.


Decizia executivului german vine în contextul apropierii alegerilor (24 septembrie), în care Angela Merkel va candida pentru al patrulea mandat de cancelar, iar cel mai important reproș pe care germanii i-l aduc este chiar „politica porților deschise”.

Măsura vizează doar imigranții intrați în Germania după 15 martie 2017.

Ioannis Mouzalas, ministrul elen pentru Migraţie, a declarat la postul german de televiziune ARD că Atena a fost de acord să primească azilanţi în semn de bunăvoinţă, deoarece unele state UE au făcut „presiuni” în acest sens.

„Înțeleg că este vorba despre guverne care vor să le arate unele rezultate alegătorilor lor”, a mai spus Mouzalas. Deocamdată, este vorba despre numai 392 de cereri din Germania și alte câteva țări, a adăugat el.

Condițiile de cazare oferite de Grecia sunt în continuare precare, dar numărul imigranților s-a redus consistent după semnarea, anul trecut, a Acordului cu Turcia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: