miercuri

17 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2017

În Germania încep marți consultări politice pentru găsirea unei soluții de ieșire din criza politică declanșată de eșecul cancelarului Angela Merkel de a constitui o alianță de guvernare, anunță AFP.

Președintele Frank-Walter Steinmeier (foto), căruia îi revine potrivit Constituției rolul de gestionare a crizei, a anunțat discuții cu toate partidele susceptibile de a participa la un nou executiv condus de Angela Merkel, excluzând negocieri cu Alternativa pentru Germania (extrema dreaptă) și Die Linke (stânga radicală).

După o lungă întrevedere avută luni cu cancelarul Merkel, Frank-Walter Steinmeier îi va primi marți pe liderii Verzilor, iar miercuri se va întâlni cu președintele formațiunii din care provine el însuși, Partidul Social-Democrat (SPD), care refuză o nouă coaliție cu cancelarul. Va urma la consultări Partidul Liber-Democrat (FDP), cei care s-au retras duminică de la negocierile conduse de Angela Merkel.


Obiectivul consultărilor cu președintele este identificarea unei soluții care să evite alegerile anticipate, o perspectivă care extinde incertitudinile în Uniunea Europeană.

Marele pericol al alegerilor anticipate, o arată ultimele sondaje de opinie, este că ascensiunea extremei drepte-AfD- s-ar putea confirma sau chiar lua amploare.

Preferintele electoratului german în cazul convocării alegerilor anticipate

Conform unui sondaj realizat de institutul Forsa după eșecul cancelarului Merkel de a forma un nou guvern, 45% dintre germani înclină spre un scrutin anticipat, 27% sunt favorabili unei noi ”mari coaliții” între conservatori și SPD și doar 24% văd un guvern minoritar al Angelei Merkel.

Președintele Steinmeier, cu două mandate de ministru de externe al cancelarului Angela Merkel (2005-2009 și 2013-2017), și singurul care poate declanșa alegeri anticipate dizolvând Bundestagul, ar prefera însă evitarea acestei soluții. El a subliniat luni că partidele parlamentare au ”ca misiune” formarea unui guvern și nu pot transmite această datorie alegătorilor, pur și simplu, la prima dificultate.


După 12 ani petrecuți la putere, Angela Merkel nu se vede în fruntea unui guvern minoritar: ”Germania are nevoie de un guvern stabil, care să nu fie nevoit să caute o majoritate la fiecare decizie”, a explicat cancelarul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: