joi

28 martie, 2024

12 ianuarie, 2017

Economia Germaniei, motorul economiei europene, a înregistrat în 2016 un avans de 1,9%, cel mai puternic ritm de creştere din ultimii cinci ani, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), citat de Reuters și Agerpres.

Estimarea oficială depășește așteptările economiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un avans de 1,8% în 2016, după o creştere de 1,7% în 2015.

„Încă odată, în 2016 economia germană a dezminţit riscurile, graţie unei cereri interne solide”, a declarat economistul ING Carsten Brzeski, avertizând însă că în prezent cel mai mare risc la adresa Germaniei este automulţumirea.


Economia germană „are nevoie urgentă de noi reforme structurale şi de investiţii private şi publice mai mari. Este puţin probabil să obţină aceste lucruri înainte de alegeri”, a adăugat Carsten Brzeski.

Detaliile privind evoluţia PIB-ului în 2016 arată că, în ritm anual, consumul privat a crescut cu 2%, având o contribuţie de 1,1 puncte procentuale la creşterea economică din 2016.

Cheltuielile publice au crescut cu 4,2%, după un avans de 2,7% în 2015. Majorarea cheltuielilor publice a adăugat 0,8 puncte procentuale la creşterea economică generală.

De asemenea, investiţiile în echipamente au avut o contribuţie de 0,1 puncte procentuale, iar construcţiile au contribuit cu 0,3 puncte procentuale.


În schimb, din cauză că exporturile au crescut mai puţin decât importurile, schimburile comerciale externe au şters 0,1 puncte procentuale din creşterea economică generală.

Estimarea publicată de Destatis este însă una preliminară fiind susceptibilă să fie revizuită când vor fi publicate cifrele definitive pentru trimestrul patru. Conform cifrelor preliminare în trimestrul patru 2016 economia germană a înregistra o creştere de 0,5%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: