marți

23 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2015

patrick reaRomânia este cea mai mare ancoră la granița NATO (”Nimeni nu se va atinge de voi fără ca noi să ripostăm!”), dar și o țară ideală pentru afacerile mici, a declarat, într-un interviu acordat TVR, generalul american în rezervă Patrick Edward Rea.

Acesta a deţinut și numeroase funcţii publice la nivel federal şi regional, în special în domeniul financiar-bancar şi administrativ, astfel încât are autoritatea de a oferi câteva recomandări în acest domeniu: România trebuie să-și dezvolte infrastructura și să înceteze să mai fie o țară ce exportă forță de muncă și talente.

Recomandări economice pentru România:

  • Dacă investitorii simt nesiguranță, afacerile nu vor veni în economie.
  • Dezvoltați infrastructura.
  • Simplificați și reduceți birocrația, așa încât micile firme să se poată înființa în trei zile și să obțină toate aprobările necesare.
  • Trebuie să garantați integritatea conturilor bancare și să puneți la punct sistemul de taxe, astfel încât micile afaceri de succes să nu devină obiectul unor activități criminale (să nu li se ceară taxă de protecție).
  • Îmbunătăți-ți-vă operațiunile de export-import, astfel încât produsele românești să se poată vinde în toată lumea. De exemplu, exportul pentru firmele mici este dificil pentru că nu au rezerve de bani în bancă, astfel încât să aștepte plata. Așa că trebuie să elaborați, cum facem și noi, o schemă prin care guvernul să garanteze aceste plăți, astfel încât cei care au înființat afaceri mici să nu se scufunde, ci să-și poată duce produsul în acea parte a lumii în acre este dorit.
  • România este o țară ideală pentru afacerile mici.
  • Trebuie să încetați să mai fiți o piață de export de mână de lucru, de talente pe care ceilalți vor să vi le fure. Trebuie făcut orice efort pentru ca să le păstrați în țară.
  • Nu spun că nu ați încercat, dar dacă vorbești cu tinerii de aici, dacă te uiți la ei, vezi că sunt foarte maturi (…) Sunt persoane care trebuie să ia decizii pentru țară, pentru viață, pentru lume. Tinerii din propria mea țară poate nu reacționează atât de matur. Cei de aici sunt mult mai serioși.

Despre politica NATO, Rusia și calibrarea la actuala politică internațională

  • Rusia este ca în 1938. Lumea s-a schimbat, dar Rusia, nu!
  • Dacă ar pune accent pe dezvoltare economică și cooperare, precum China, ar fi mult mai bine, dar își pregătește săbiile.
  • Încearcă să facă războiul ceea ce ei cred că este nevoie pentru securitatea țării lor. Aș sugera să găsească o strategie potrivită anului 2015.
  • Ceea ce fac ei nu e potrivit pentru Rusia. Economia suferă.
  • Provoacă jocuri războinice, după cum s-a văzut în Ungaria, obligă NATO să-și reconsidere poziția.
  • România este cea mai mare ancoră la granița NATO, într-o zonă disputată. Și Turcia este foarte importantă. Poziția geografică este motivul.
  • Nimeni nu se va atinge de România fără ca noi să ripostăm!
  • Contribuția României la NATO trebuie apreciată mai mult. România are și suprafața și pregătirea să fie un jucător major în zonă. Este una dintre cele mai active state membre de la granița NATO.
  • România este într-o poziție mult mai bună decât Estonia și celelalte state baltice care au etnici ruși.
  • Dacă soldați din statele membre NATO se află într-o țară, chiar dacă este vorba doar de 200 de militari, și începe un război, viața acestora este pusă în pericol, pot fi luați prizonieri. Pot să vă spun sigur că în clipa următoare, Statele Unite vor fi acolo, cu zeci de mii de militari. Asta facem noi.
  • Avem 1.400 de militari în aceste state din Europa de Est. Ce pot să facă acești 1.400 de militari la un atac al Rusiei, dacă Rusia va ataca? Nu prea multe. Dar vor trimite un semnat către 50 de țări, către 340 de milioane de oameni și vor spune NU.

Despre cheltuielile militare:

  • Politica menținerii unui sistem de apărare rezonabil, nu costisitor, nu trebuie ignorată, pentru că trăim într-o lume imperfectă.
  • O armată rezonabilă, dotată cu tehnologie modernă, e cea mai bună garanție a păcii pe care o poți avea.
  • Cât de mult ar trebui cheltuit pentru dotarea armatei? În primul rând, suficient ca să te asiguri că forțele tale sunt bine pregătite.
  • Cu alte cuvinte, cheltuielile nu trebuie să fie imense ca să fie eficiente, dar să permită antrenarea și echiparea la un nivel tehnologic performant a armatei.
  • În al doilea rând, trebuie să ai în vedere ce plan au vecinii în legătură cu dumneavoastră. Ați avut lângă dumneavoastră vecini care nu doar se minunau cât de frumoasă e România, ci, în faza următoare spuneau: O vrem!
  • Dumneavostră trebuie să munciți mult, să vă concentrați pe cea de-a doua direcție mai mult decât am făcut noi, de exemplu, care n-am avut astfel de vecini. Să vă mențineți armata antrenată, ca să-i faceți pe acei indivizi să nu-și dorească ceea ce aveți, nici măcar teritorial. Trebuie să aveți suficiente forțe pentru ca ei să spună: Nu vrem să-i forțăm, pentru că vom plăti prea mult!
  • Așa încât poate ar trebui să vă creșteți puțin cheltuielile militare în PIB.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Are dreptate domnul general.
    Cel mai mare jaf din istoria autostrazilor din Romania a fost facut de o companie americana (Bechtel), iar cea mai mare mita din istoria comenzilor de stat din Romania a fost data tot de o companie americana (Microsoft).
    Asa ca trebuie sa mai oferim asemenea oportunitati marelui nostru aliat, intr-un climat de stabilitate.

  2. „Nimeni nu se va atinge de voi fără ca noi să ripostăm” … asta-i gluma (proasta) a anului… restul e gargara de doi bani…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Are dreptate domnul general.
    Cel mai mare jaf din istoria autostrazilor din Romania a fost facut de o companie americana (Bechtel), iar cea mai mare mita din istoria comenzilor de stat din Romania a fost data tot de o companie americana (Microsoft).
    Asa ca trebuie sa mai oferim asemenea oportunitati marelui nostru aliat, intr-un climat de stabilitate.

  2. „Nimeni nu se va atinge de voi fără ca noi să ripostăm” … asta-i gluma (proasta) a anului… restul e gargara de doi bani…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: