luni

22 aprilie, 2024

13 februarie, 2018

Grupul energetic rus Gazprom își va reorganiza operaţiunile de export, prin absorbția entităților sale din domeniu, într-una singură, integrată, de distribuţie internaţională, responsabilă pentru toate livrările la export, trading şi marketing.

Procesul de reorganizare se va derula în etape, pe parcusul următorilor doi ani. În prima etapă, vor fi integrate și raționalizate activele şi operaţiunile companiei Gazprom Germany, care se ocupă de o mare parte din exporturile grupului, potrivit Reuters.

Ulterior, Gazprom Germany, cu sediul în Berlin, va fuziona cu Gazprom Export, care are sediul în Sankt Petersburg, ceea ce va duce la concentrarea pârghiilor de decizie mai aproape de Moscova.


Anul trecut, exporturile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, până la un record istoric de 194 miliarde metri cubi, ceea ce i-a conferit concernului rus o cotă record de 35% pe piaţa din Europa.

Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi compania germană Wintershall.

Gazprom a anunțat că-și va consolida operațiunile de export la câteva zile după ce a sfătuit, prin directorul său general adjunct, Alexander Medvedev, Uniunea Europeană să-și sporească importurile de gaze rusești cât mai are timp.


Oficialul rus, care este și directorul general al Gazprom Export, a spus că grupul are suficiente resurse pe care să le livreze atât Europei cât și Asiei, dar că a venit timpul ca Europa să decidă care să fie sursa sa, pentru că cererea sa crește, iar prodicția proprie și achizițiile din SUA și Qatar nu ar acoperi diferernța, potrivit Reuters.

Gazprom va începe livrările prin gazoductul spre China anul viitor, din a cărei piață vrea să ocupe cel puțin 10%, până în 2025. Cererea de gaze asiatică ar putea ajunge la un trilion de metri cubi, potrivit lui, Alexander Medvedev.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: