joi

18 aprilie, 2024

3 aprilie, 2014

Gazprom a anunţat joi că va creşte şi mai mult preţul gazului livrat Ucrainei: la 485 de dolari pe mia de metri cubi. Această majorare vine la câteva zile după anunţul privind eliminarea reducerii acordate în toamna trecută ţării vecine, din cauza facturilor neplătite.

Prima majorare, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, a fost de 44%, ceea ce însemna un preţ al gazului de 385,5 de dolari pe mia de metri cubi.

Ministrul Energiei din Ucraina, Iuri Prodan, aflat la Moscova la negocieri cu compania energetică rusă, a spus că preţul este prea mare şi, evident, motivat politic.


Pe de altă parte, reprezentanţii companiei ruse susţin că această creştere se datorează introducerii unei taxe de export la vânzările de gaz către Ucraina. Mai mult, aceştia au mai cerut Ucrainei să suplimenteze nivelul de gaz din facilităţile de stocare, pentru a asigura un tranzit stabil spre Europa.

În acest moment, datoriile Ucrainei către Gazprom se ridică la 2,2 miliarde de dolari, faţă de estimările anterioare de 1,7 miliarde de dolari.

Bloomberg: Gazprom, campion la distrugerea valorii de piaţă

În 2007, gigantul Gazprom aspira să fie cea mai mare companie din lume, iar directorul adjunct, Alexander Medvedev, spunea că valoarea de piaţă a companiei va creşte de patru ori în următorii 7 ani, până la o mie de miliarde.

De când a făcut acea… predicţie, nicio companie din primele 5000 de companii din lume nu a suferit o scădere mai mare a capitalizării de piaţă, arată Bloomberg într-o analiză despre compania energetică rusă. Scăderea de 154 de miliarde de dolari este emblematică pentru economia Rusiei, apreciază publicaţia.


Valoarea pe bursă acompaniei de stat a scăzut constant în ultimii trei ani. „Gazprom este un campion al distrugerii valorii sale de piaţă”, crede Ian Hague, partener al unui fond de investiţii american care are în portofoliu şi active ruse în valoare de 1,3 miliarde de dolari.

”Nu doar Gazprom a eşuat în a-şi creşte capitalizarea de pe piaţă, ci şi Rusia. Aceasta a eşuat în a crea un mediu în care companiile de stat să poată funcţia ca entităţi deţinute de acţionari”, a adăugat acesta.

Reprezentanţii Gazprom susţin că această apreciere, la un trilion de dolari valoare de piaţă, a fost făcută în contextul în care preţurile la petrol ar fi continuat să crească. Preţul la petrol este un prag de referinţă pentru preşul gazului natural pe care îl vinde compania rusă.

Profitul pentru primele nouă luni ale anului trecut a scăzut cu 9%, la 13 miliarde de dolari. Veniturile au crescur cu 4%, la 859 de miliarde de dolari. Compania nu şi-a făcut publice datele pe întregul an 2013.

Compania a cheltuit însă 3 miliarde pentru Olimpiada de la Soci şi alte miliarde pentru noi rute de tranzit al gazului spre Europa, care să ocolească Ucraina. „Gazprom nu este administrată ca o entitate care vrea să maximizeze profitul, ci pentru a îndeplini obiective de pe agenda politică, a apreciat fondatorul unui mare fond de investiţii occidental.

Ca orice companie de stat rusă, şi gigantul energetic este un participant activ la actul de guvernare, a spus un alt analist din piaţă. Contribuie la politica externă a guvernului, la proiecte sociale şi suportă şi înlocuieşte coturi care ar trebui să fie guvernamentate. Însă el preia poveri de pe bugetul Federaţiei Ruse.

În plus, sancţiunile impuse acum de SUA şi UE au avut ca efect o prăbuşire a preţului acţiunilor Gazprom pe bursă

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: