joi

28 martie, 2024

18 februarie, 2019

La Chișinău a avut loc luni inaugurarea oficială a lucrărilor aferente Fazei a II-a a proiectului de interconectare a reţelelor de gaze ale României şi Republicii Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

Transgaz, operatorul sistemului național de magistrale de gaze, a semnat în luna ianuarie, cu Banca Europeană de Investiții (BEI), contractul de împrumut de 38 milioane de euro pentru „securizarea finanțării proiectului” de interconectare Ungheni – Chișinău (Faza a II-a a gazoductului).

Lucrările de construcţie la gazoductului  Iaşi-Ungheni (Faza 1, inclusiv subtraversarea râului Prut) fuseseră finalizate încă din iunie 2014, la aproape un an de la inaugurarea lor, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a Comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.


Progresul proiectului a fost facilitat și de finalizarea, în toamna anului trecut, a preluării de către Transgaz,  operatorul nmagistralelor de gaz din România, a operatorului sistemului de transport din Republica Moldova (Vestmoldtransgaz).

Proiectul reprezintă un câştig în plan geopolitic, urmărind diminuarea dependenţei energetice a Republicii Moldova, prin ruta alternativă pe care o propune, precum şi o contribuţie la consolidarea în general a parcursului pro-european al ţării, spune Ion Steria, directorul general al Transgaz, într-un comunicat al Ministerului Economiei, emis luni.

Inaugurarea lucrărilor se produce după ce, în 14 ianuarie 2019, s-a semnat contractul de achiziție lucrări cu ofertantul declarat câștigător, Asocierea formată din Societatea ACI CLUJ SA (România), Societatea IMSAT SERVICE SA (România) și Societatea ABCONY SERV SRL (România). Evenimentul de atunci a marcat şi „implementarea unor măsuri pentru operarea, exploatarea și întreținerea conductei de transport gaze naturale Iași-Ungheni-Chișinău”, potrivit sursei citate.

Totodată, un proiect cu fiananțre europeană de 46 de milioane euro, vizează dezvoltarea Sistemului Național de Transport (SNT) de gaze naturale în zona de Nord-Est a României „precum și creșterea capacității de transport în perspectiva oferită de noua conductă de interconectare dintre România și Republica Moldova”.


 

Realizarea proiectului Ungheni – Chișinău presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcțiune în anul 2014 și prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Conectarea reţelei din Republica Moldova cu piaţa gazelor din România şi, implicit, cu cea europeană „reprezintă primul pas în vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit, a consolidării securităţii energetice a ţării”, confirmă Ministerul român al Economiei.

Republica Moldova s-a angajat să-şi diversifice sursele de aprovizionare odată cu aderarea la Comunitatea Energetică (în octombrie 2010), asumându-şi transpunerea eficientă a legislaţiei europene în domeniul energetic, în mod particular cel al gazelor naturale, în vederea integrării pe piaţa energetică europeană.

Eforturile privind diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale au sporit odată ce Republica Moldova s-a angajat să transpună Pachetul Energetic III, care prevede accesul nediscriminatoriu al părţii terţe la reţelele de transport al gazelor naturale – mai spune comunicatul Ministerului Economiei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: