miercuri

27 martie, 2024

20 ianuarie, 2016

interconector grecia bulgariaTransgaz va primi de la Uniunea Europeană 179 de milioane de euro pentru lucrările la proiectul de interconectare BRUA faza 1: Bulgaria – România – Ungaria – Austria. Decizia a fost luată marți de Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), care a aprobat 15 proiecte cu o valoare totală de 207 milioane de euro, printre care se numără și cele 179 milioane pentru Transgaz.

Operatorul național Transgaz a depus cererea cererea de finanțare pentru proiectul de interconectare BRUA pe data de 12 octombrie 2015, în cadrul apelului lansat de Comisia Europeană la începutul lunii iunie, anul trecut.

Urmează decizia de implementare a Colegiului comisarilor europeni  și apoi semnarea granturilor individuale cu fiecare dintre beneficiari.


proiecte transgaz interconectare bulgaria austria

Proiect presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota).

Noul gazoduct va avea o lungime totală de aproximativ 550 km, pe culoarul Giurgiu – Podișor – Corbu – Hurezani – Hațeg – Recaș – Horia.

BRUA transgaz


Conducta are o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi pe an spre Bulgaria şi de 4,4 miliarde spre  Ungaria.

Termenul de implementare a proiectului este anul 2019, iar valoarea estimată se ridică la 560 milioane euro, din care Comisia contribuie cu acești 179 de milioane de euro.

Proiectul este unul important pentru piața de gaze naturale a UE deoarece permite aducerea în Europa Centrală a gazelor din regiunea caspică și din alte potențiale surse, inclusiv LNG, menționează un comunicat al Comisiei Europene.

Avantajele

Proiectul va reduce dependența de gazele rusești, în contextul materializării unor noi proiecte care vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din Regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, precum și a unor noi surse de gaze naturale în perimetrele off-shore din Marea Neagră.

Acest nou coridor de transport gaze naturale va asigura valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piața românească și europeană și posibilitatea curgerii fizice bidirecționale permanente pe interconectările cu Bulgaria și Ungaria.

Bulgaria a demarat construirea interconectorului cu Grecia

Sofia și Atena au semnat în decembrie acordul pentru construirea unei conducte care va conecta rețelele de gaze naturale ale celor două țări, interconector ce va permite Bulgariei să-și diversifice aprovizionarea cu gaze naturale, iar Greciei, să se conecteze la restul rețelei europene.

Bulgarian Energy holding și IGI Poseidon (un joint-venture între furnizorul elen de stat DEPA SA și Edison SpA, Italia), au semnat joi acordul final de investiție pentru proiectul de interconectare ce va fi gestionat de Interconnector Greece-Bulgaria (IGB).

Gazoductul va deveni operațional în 2018 și are un cost estimat de 220 de milioane de euro, din care Uniunea Europeană oferă 45 de milioane de euro.

IGB face parte din Coridorul sudic de gaze, prin care se vor transporta gaze naturale din Azerbaidjan în Italia via Turcia, Grecia și Albania.

România ar putea primi gaze naturale din Azerbaidjan

Anul acesta se va finaliza și interconectorul dintre Bulgaria și România, astfel încât vom putea cumpăra gaze naturale din Azerbaidjan.

Acest interconector este dezvoltat de operatorii naționali din cele două state, Transgaz și Bulgartransgaz.

Proiectul are o valoare estimată de 24 de milioane de euro, din care 8,9 milioane sunt asigurate de Comisia Europeană.

Bulgartransgaz contribuie cu 14 milioane de euro, iar Transgaz participă cu 10 milioane de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: