vineri

19 aprilie, 2024

5 martie, 2017

Ministerul Energiei a emis, pe 27 februarie, autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA, ultima etapă necesară înaintea începerii lucrărilor. BRUA este coridorul european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria şi Austria.

Autorizația vine cu mare întârziere întrucât trebuia rezolvată o chestiune de legalitate – ministerul deținea dubla calitate de emitent al autorizaţiei şi de autoritate de verificare a legalităţii acesteia.

Situația s-a rezolvat, potrivit Honews, prin crearea unui departament special destinat proiectului: „Am îndreptat această situaţie înfiinţând o structură dedicată proiectului BRUA şi am accelerat procesul de autorizare, calendarul implementării proiectului fiind respectat”, a declarat ministrul, Toma Petcu.


„Proiectul BRUA era în blocaj la preluarea mandatului, deoarece nu se putea emite autorizaţia de construire, România riscând atât întârzierea lucrărilor, cât şi finanţarea europenă de aproape 180 de milioane de euro”, a spus Petcu.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019.

Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Proiectul BRUA a apărut după eşecul Nabucco şi presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.


Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.

Petcu Toma ar putea fi înlocuit

Anunțul Ministerului Energiei vine în ziua în care Toma Petcu ar putea fi înlocuit de la conducerea instituției. Potrivit unor surse Mediafax, liderii PSD și ALDE, care se întrunesc într-o ședință a coaliției de guvernare, Petcu ar putea să fie schimbat din cauza problemelor de sănătate.

Ministrul s-a internat la sfârșitul lunii ianuarie, în plin scandal privind stocurile de energie disponibile pentru depășirea iernii.

Cu puțin înainte, ANRE și Consiliul Concurenței au anunțat declanșarea unor investigații ce vizează tranzacții de energie pe piața spot a OPCOM, pe fondul unor evoluții suspecte ale prețurilor la energie. Aceste evoluții au fost favorizate de declarații ale ministrului Energiei, Toma Petcu, și ale deputatului PSD Iulian Iancu, ambii vorbind public de marile probleme cu care se confruntă Sistemul Energetic Național.

Datele vehiculate de cei doi demnitari ai statului român au fost contrazise de fostul ministru Victor Georgescu și de documente publice ale SN Oltenia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: