marți

19 martie, 2024

17 iulie, 2018

Guvernul a adoptat, marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje.

„Este un act normativ în concordanţă (…) cu reglementările europene în domeniu, precum şi cu obiectivele Planului naţional de gestiune a deşeurilor. Este o condiţionalitate ex-ante pe care România nu o îndeplinise, este singura pentru care România a primit o scrisoare din partea CE şi dacă nu se adopta astăzi acest act normativ, România risca să primească sancţiuni”, a precizat marți purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

Actul normativ prevede aplicarea unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile şi introducerea unor indicatori de performanţă atât pentru societăţile de salubrizare, cât şi pentru staţiile de sortare începând din anul 2019.


„Începând cu 31 martie se va aplica o garanţie pentru ambalajele reutilizabile în valoare de 0,5 lei/ambalaj, iar după 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri destinate anumitor tipuri de băuturi”, a precizat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că prin acest act normativ se înfiinţează, în cadrul Ministerului Mediului, Comisia de supraveghere a răspunderii extinse a producătorilor pentru autorizarea şi supravegherea implementării în mod colectiv a obligaţiilor.

„Începând cu 1 ianuarie 2019,  autorităţile publice locale trebuie să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă din deşeuri. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate şi cu organizaţiile de transfer şi responsabilitate, care vor acoperi costurile pentru colectare, tratare şi valorificare a deşeurilor din ambalaje de la populaţie. În acest fel, cetăţenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deşeurile menajere, adică acea fracţie umedă a deşeurilor, care ajunge să fie eliminată la depozitul de deşeuri”, a precizat Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai precizat că actul normativ cuprinde clarificări cu privire la rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor.


Pentru reducerea cantităţilor de deşeuri municipale care ajung să fie eliminate prin depozitare, tarifele vor include o contribuţie pe economia circulară în valoare de 30 de lei/tonă, care va fi suportată de operatorii de salubrizare în funcţie de cantităţile ce depăşesc cotele aferente indicatorilor de performanţă stipulaţi în contracte.

Au fost introduse şi condiţii la autorizare pentru organizaţiile care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului.

Actul normativ propune și un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă, în special a celor din plastic, pentru băuturile de orice fel cu ambalaje reutilizabile şi creşterea ponderii acestor tipuri de ambalaje până în anul 2025.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: