joi

28 martie, 2024

23 iulie, 2018

Miniştrii de Finanţe şi şefii băncilor centrale din Europa s-au confruntat cu oficialii americani, la reuniunea G20 din weekend, în urma presiunilor celor dintâi pentru taxarea economiei digitale.

Comunicatul final al reuniunii reafirmă doar în principiu angajamentul celor mai dezvoltate țări ale lumii (G20) de a aborda, până în 2020, problemele impactului asupra sistemului internațional de taxare a trecerii economiei în era digitală, potrivit Reuters.

Comisia Europeană (CE) propusese deja, pe parcursul acestui an, reguli noi menite să colecteze de la companiile digitale taxe mai mari, având în vedere mai ales giganții americani ai tehnologiei informației, Alphabet (Google), Facebook și Amazon.


Circa 200 de companii ar putea fi obligate să plătească noi taxe de circa 5 miliarde de euro, dacă taxa pe venit s-ar ridica la 3%, potrivit estimărilor oficialilor europeni.

Marile companii digitale ar trebui „să-şi plătească partea lor coerctă de taxe, pentru că în fond despre corectitudine este vorba aici”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, reporterilor prezenţi la reuniunea G20 de la Buenos Aires.

„Una dintre marile provocări este aceea că taxarea companiilor digitale se aplică, bineînțeles, mai ales celor americane, pentru că ele sunt jucătorii principali în lume, iar SUA ar putea considera că este un atac la economia digitală, ceea ce nu este real”, a spus reprezentantul Consiliului European la reuniunea G20, Hubert Fuchs.

Secretarul de stat al Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, declarase anterior că șara sa „se opune ferm propunerilor oricărei țări de a separa companiile digitale”, observând că acestea sunt contribuabili cheie ai economiei americane.

Taxa europeană


Comisia Europeană a propus în 21 martie taxarea provizorie a companiilor digitale pe venit ale celor care încasează total peste 750 de milioane de euro annual la nivel mondial și de 50 de milioane de euro la nivelul UE. „Dacă impozitul se va aplica la o cotă de 3 %, se estimează că statele membre ar putea obține venituri anuale de 5 miliarde de euro”, spunea atunci comunicatul CE.

Reglementarea ar trebui să intre în vigoare până la sfârșitul anului, a mai spus Perre Moscovici la Buenos Aires și viza companiile care au „platforme digitale” îndeplinesc unul dintre criteriile:

  • au venituri anuale de peste 7 milioane de euro într-un stat membru,
  • au peste 100.000 de utilizatori într-un stat membri, sau
  • încheie peste 3.000 de contracte de servicii digitale într-un an fiscal, potrivit unui comunicat al CE.

Unele state membre au reproşat măsurii că propuenrile le-ar putea afecta propriile companii din domeniu, dacă partenerii lor internaționali ar aplea la represalii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: