miercuri

17 aprilie, 2024

18 aprilie, 2013

Statele Unite vor face presiuni asupra Europei, la reuniunea miniștrilor de Finanțe din G20 care începe joi, la Washington, să acționeze pentru a stimula creșterea economică, a anunțat un oficial al Trezoreriei americane, citat de AFP.

Criza economică va fi un subiect principal al discuțiilor la reuniunile G20-FMI-Banca Mondială. „Având în vedere previziunile privind creșterea economică globală care ar urma să înregistreze o îmbunătățire foarte mică față de anul trecut, un punct central al acestor discuții va fi acela privind sprijinirea cererii”, a spus oficialul. El a adăugat că cererea anemică din Europa este o îngrijorare tot mai mare. Există o mare îngrijorare la nivel global în privința reluării creșterii economice în zona euro.

Cererea în Europa s-a contractat cu 2% pe an, fără a apărea vreun semn că această tendință va încetini. Oficialul nu a nominalizat nicio țară, dar săptămâna trecută secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, a susținut aceeași opinie în timpul unei vizite în Germania.


Luni, cancelarul Angela Merkel a încercat să înlăture o astfel de presiune, care apre și din partea altor colegi din zona euro. După ce Germania a reușit să-și ridice economia afectată de criză, în 2009, cu cheltuieli mari pentru creșterea numărului locurilor de muncă, acum Merkel a spus că „nu avem puterea pentru un nou pachet economic fără a pierde încrederea internațională”

Un alt subiect ce urmează a fi dezbătut va fi amenințarea devalorizării monedelor naționale în timp ce țările încearcă să-și pună pe picioare economiile prin această metodă. Atât China, cât și Japonia sunt criticate de SUA. China pentru ceea ce SUA numesc efort pe termen lung de a menține yuanul subestimat, iar Japonia pentru eforturile agresive de a scădea valoarea yenului.

„Este vital ca toate țările din G20 să adere la angajamentul pe care l-au făcut la Moscova de a nu afecta monedele naționale și de a nu se angaja într-o competiție privind devalorizarea”, a spus el, referindu-se la întâlnirea din februarie a miniștrilor de finanțe a celor mai puternice 20 de țări ale lumii.

„Politicile monetare și fiscale ar trebui orientate spre obiective interne, admițând că acesta este cel mai bun mod de a ne asigura că va exista o creșetere economică, în fiecare țară”, a mai spus oficialul.


Guvernul elvețian și cel american iau în considerare o posibilă soluție pentru o dispută de lungă durată referitoare la băncile elvețiene acuzate că îi ajută pe americanii bogați să evite plata unor miliarde de dolari în taxe și impozite, potrivit Reuters.

Cele două părți au agreat o schiță de acord privind cele 300 de bănci elvețiene, potrivit căruia acestea vor ajuta autoritățile americane în această problemă. Mai multe țări membre UE au anunțat că vor face demersuri împotriva evaziunii fiscale, un mesaj pe care îl vor transmite și la reuniunea G20. Ministrul elvețian de Finanțe, Eveline Widmer-Schlumpf, care se află în washington, a spus că toate statele ar trebui tratate în mod egal în această dispută legată de transparența bancară. „Considerăm că este importan ca regulile să fie aprilicate tuturor în mod egal și să ne angajăm să jucăm corect în forumurile multilaterale”, a spus ea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: