joi

18 aprilie, 2024

16 mai, 2016

ft”Vârful de lance” al NATO- forța de reacție rapidă- nu ar fi putut fi detașată în siguranță în Europa de Est în cazul unui conflict cu Rusia, anunță luni Financial Times, care citează surse din interiorul Alianței.

“Very High Readiness Joint Task Force”, elementul central decis la summit-ul NATO din 2014 și pachetul de măsuri care îl însoțește, ar fi prea vulnerabilă în faza inițială de detașare planificată pentru Polonia sau Statele Baltice, au declarat pentru FT doi generali NATO familiarizați cu planurile logistice și militare ale Alianței.

Decizia Rusiei de a suplimenta semnificativ forțele sale din Kaliningrad- enclava baltică dintre Polonia și Lituania- și concentrarea de echipamente militare rusești la granițele de nord-vest face ca forța de reacție a NATO (5.000 de militari- n. red.) să poată fi depășită chiar înainte ca aceasta să poată fi gata de luptă dacă s-ar decide trimiterea acesteia ”la est de Oder ( peste granița estică a Germaniei- n. red.)”, afirmă cei 2 generali.


Această deficiență a stat la baza deciziei de reechilibrare a forțelor reprezentată de suplimentarea trupelor staționate permanent pe flancul estic al NATO.

La următorul summit NATO, care este organizat în iulie la Varșovia, statele membre ale Alianței sunt așteptate să aprobe o serie de decizii care să contribuie la o mai bună echipare a forțelor NATO în scopul apărării teritoriului, nu doar al descurajării. Este o decizie, afirmă FT, care demonstrează cât de îngrijorată este Alianța de posibilitatea unei confruntări cu Rusia în Europa.

Miniștrii de Externe ai statelor NATO urmează să se întâlnească la Bruxelles în această săptămână pentru finalizarea punctelor de pe agenda următorului summit NATO.

Una dintre măsurile care sunt luate foarte serios în considerare se referă la decizia de amplasare a 4 batalioane NATO, fiecare furnizat de către un singur stat membru al Alianței, în cele 3 state baltice- Estonia, Letonia și Lituania- și în Polonia.


Potrivit unui înalt diplomat polonez, această măsură ar fi ”minimum absolut” care trebuie luat în actualul context geopolitic.

Deși limitat ca utilitate la soluție de prim-răspuns în cazul activării prevederilor ”articolului 5” al Tratatului Alianței- război deschis în care este implicat un stat membru NATO care atrage automat răspunsul colectiv al tuturor celor 28 de state membre, Very High Readiness Joint Task Force rămâne o componentă esențială a apărării colective, insistă oficialii Alianței.

”Very High Readiness Joint Task Force a fost creat ca instrument în cadrul articolului 4 (situații- n. red.) și rămâne un instrument valabil, pe care îl luăm în considerare în toate planificările noastre”, afirmă generalul de brigadă Krzysztof Krol, adjunctul polonez al Corpului Multi-Național Nord-Est al NATO.

”Vârful de lance” este folositor în evitarea ca situații prevăzute de art.4- tulburări civile sau infracțiuni comise la graniță- să escaladeze în conflicte armate, afirmă generalul Krol. ”Planul a fost conceput ca reacție la amenințările hibride din zonele noastre de operații și poate fi gradat în funcție de gravitatea situațiilor din teren”, adaugă generalul polonez.

Oficialii NATO cred că Rusia va apela în viitor la acest gen de tactici hibride pentru a submina, manipula sau incita oponenții înainte de declanșarea deschisă a unui conflict, așa cum a procedat în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Alianței a insistat să precizeze că Very High Readiness Joint Task Force este pregătit ca reacție rapidă în toate scenariile posibile, inclusiv în situațiile prevăzute de art.5, dar a admis că măsurile tactice ale Rusiei au complicat situația.

”Rusia deține rachete anti-aeriene și anti-navale, staționate atât pe uscat cât și pe apă, dar și o importantă flotă aeriană, staționată atât în Kaliningrad Oblast cât și în alte regiuni, care este capabilă să acopere zone imense”, afirmă oficialul NATO.

”Aceste concentrări militare ale Rusiei ridică provocări de care suntem deplin conștienți și pe care le luăm în considerare în planificările noastre. Ținem cont de toate aceste aspecte pe măsură ce ne întărim și ne modernizăm capacitățile de apărare și de descurajare. Vom face tot ceea ce este necesar, se va vedea asta la Varșovia, să înlăturăm pericolele care se ridică și să apărăm toți aliații”, asigură purtătorul de cuvânt NATO.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: