sâmbătă

20 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2018

Vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans (foto) va fi candidatul cap-de-listă al Partidului Socialist European (PES) la alegerile pentru Parlamentul European care se organizează în mai 2019.

Anunțul a fost făcut de familia politică europeană după ce Maroš Šefčovič, care viza aceeași poziție, s-a retras din cursă și a anunțat că îl susține pe colegul său olandez.

Maroš Šefčovič, comisarul slovac care este la rându-i vicepreședinte al Comisiei, a scris președintelui PES Sergei Stanishev: ”Îl susțin pe Frans drept candidat care să fie votat pentru a conduce familia noastră politică în alegerile parlamentare europene în 2019 și urez mult noroc în aceste vremuri complicate. În același timp, sunt gata să colaborez cu Frans îndeaproape”.


Într-o declarație de presă, Maroš Šefčovič a precizat că următoarele alegeri europarlamentare va marca un moment de cotitură în ceea ce privește forma și direcția întregii Uniuni Europene.

PES a demarat de ceva vreme un proces deschis de nominalizare a candidatului cap-de-listă (așa-numitul Spitzenkandidat), care urmează să fie desemnat oficial în decembrie, la congresul PES de la Lisabona.

Liderul familiei politice europene, Sergei Stanishev, a anunțat că apreciază decizia comisarului slovac și l-a lăudat pe Frans Timmermans, pe care îl descrie drept ”apărător de frunte al democrației și al statului de drept, cunoscut ca luptător pentru egalitate, echitate și drepturi”

Frans Timmermans și-a anunțat în octombrie intenția de a candida pentru poziția de Spitzenkandidat al PES, poziție din care va concura pentru ocuparea funcției de președinte al Comisiei Europene.


Această candidatură pune însă în pericol eficiența sa de apărător al statului de drept în fața derapajelor înregistrate de Ungaria, Polonia, chiar România, în condițiile în care ar avea nevoie de un sprijin larg pentru a ajunge în fruntea Comisiei Europene.

Sondajele de opinie arată că social-democrații din întreaga Europă se vor bucura de o reprezentare mai slabă în viitorul Parlament, dar chiar și așa vor reprezenta a doua cea mai mare gupare după alegerile din mai 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: