duminică

21 aprilie, 2024

1 august, 2011

Guvernul are de ales care vor fi priorităţile sale: reducerea contribuţiilor la asigurările de sănătate, majorarea salariilor sau investiţiile de stat, a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

”Am discutat despre reducerea CAS în cadrul acestei misiuni, dar, după cum am mai spus, Guvernul trebuie să decidă care sunt priorităţile: salarii, investiţii sau tăieri de taxe. Trebuie să existe un echilibru. Dacă se va opera una dintre aceste măsuri, atunci va exista mai puţin spaţiu pentru celelalte, astfel că Executivul trebuie să decidă care este prioritatea numărul unu”, a spus Franks.

Întrebat dacă este posibilă majorarea salariilor bugetarilor în acest an, oficialul FMI a spus că spaţiul fiscal permite o creştere modestă, menţionând însă că decizia aparţine Guvernului.


”Guvernul nu a decis pentru 2012 momentul şi nici procentul cu care vor creşte salariile. Sunt sigur că vor exista anumite creşteri de salarii în cursul anului viitor, dar aş ezita să spun cu cât sau în ce moment”, a spus Franks.

Ce a mai spus Franks, la finalul vizitei de evaluare:

  • Sistemul sanitar. ”Prima provocare se regăseşte în sistemul sanitar. Din păcate, sistemul este destul de bolnav. Cererile din sistem sunt mai mari decât resursele alocate, ceea se slăbeşte sănătatea financiară a sistemului. Aceste resurse puţine sunt ineficient cheltuite privându-i pe cei mai nevoiaşi. Este nevoie de o reformă comprehensivă în sistemul de sănătate. În următoarele luni, Guvernul va face o reformă, atât pe partea de venituri, cât şi pe cheltuieli
  • Arieratele din economie. ”Autorităţile au eliminat aproape total arieratele bugetului de sat şi locale şi au realizat o inventariere. Acest exerciţiu a arătat că numai la întreprinderile de stat nivelul arieratelor însumează peste 20 miliarde lei. Aceste facturi neplătite reprezintă o frână majoră în calea creşterii”.
  • Investiţiile şi fondurile UE. Un alt obiectiv al Guvernului este accelerarea investiţiilor de stat, dar cu menţinerea în ţintele de deficit bugetar. ”Obiectivul trebuie să fie impulsioarea absorbţiei fondurilor UE. Absorbţia măcar unei părţi ar reprezenta un stimul extraordinar pentru activitatea economică”
  • Privatizări. ”S-au făcut progrese pentru multe întreprinderi de stat. În multe cazuri Guvernul a decis să meargă cu privatizarea totală sau parţială. Eu aş încuraja Guvernul să fie mai ambiţios în acest domeniu”.
  • Privatizarea managementului companiilor de stat. FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre acestea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate. „Încă discutăm numărul exact de companii care vor fi incluse în această listă, dar în principiu, ceea ce propunem noi Guvernului este ca cele mai mari companii controlate de stat, care nu sunt programate spre privatizare, să aibă management privat”. În unele cazuri, vor fi numiţi manageri privaţi şi la companii din domeniul transporturilor unde statul va vinde pachete minoritare de acţiuni.
  • Contractele din energie. ”Trebuie să ne asigurăm urgent că toate contractele din compniile de stat din domeniul electricităţi şi gazelor sunt transparenete”


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. De fapt putem alege ? NU . Domnul ori este dezinteresat de reforma interna a Romaniei, ori este rauintentionat . Cred ca prefer sa constat ca adevarata prima varianta ! Romania sa se apuce serios de reforma , altfel raul de acum va fi o frumoasa amintire !!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. De fapt putem alege ? NU . Domnul ori este dezinteresat de reforma interna a Romaniei, ori este rauintentionat . Cred ca prefer sa constat ca adevarata prima varianta ! Romania sa se apuce serios de reforma , altfel raul de acum va fi o frumoasa amintire !!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: