vineri

19 aprilie, 2024

13 septembrie, 2016

French President Francois Hollande welcomes Romanian President Klaus Iohannis at the Elysee Palace in ParisÎn cursul după-amiezii de marţi, președintele Francois Hollande, aflat în vizită de stat în România, a inaugurat, alături de premierul Dacian Cioloş, fabrica Airbus Helicopters de la Braşov.

Valoarea investiţiei totale în noul proiect Airbus Helicopters de la Ghimbav este de 55,7 milioane de euro, din care ajutorul statului român este de 5,2 milioane de euro.

Potrivit presei locale din Brașov, care îl citează pe Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters Industries, construcţia fabricii de la Ghimbav se va finaliza în ultima parte a acestui an, iar lucrul efectiv va demara anul viitor.

Mizele investiției Airbus de la Brașov


Potrivit cotidianului ”Bună ziua Brașov” directorul francez spune că ”Primele elicoptere ar urma să iasă în 2018, cu condiţia să existe rapid o comandă semnificativă.”

Această comandă, scrie ”Bună ziua Brașov” citând surse apropiate Airbus Helicopters, ar putea veni chiar din partea guvernului român.

Publicația afirmă că vizita lui Francois Hollande ar avea ca scop și încercarea Airbus de a vinde României zece elicoptere H215 (care vor fi produse la Ghimbav), valoarea totală a contractului fiind de aproximativ 150 de milioane de euro.

„H215 este alegerea potrivită pentru România. Reprezintă o investiţie pentru următorii 30 de ani. Din punct de vedere al utilizării, este mai economică decât orice competitor actual sau vechi. Disponibilitatea demonstrată este de peste 92%, în timp ce aeronavele vechi (cum ar fi Puma) au din ce în ce mai multe probleme legate de disponibilitate (deficit de piese de schimb, piese ieşite din uz, furnizori care au dispărut …). Imaginaţi-vă impactul asupra imaginii României, dacă aeronavele Puma ONU au disponibilitate scăzută în misiunile umanitare”, spun sursele citate de ”Bună ziua Brașov”.


Pe de altă parte, este posibilă negocierea unui contract de modernizare a flotei de elicoptere Puma, contract care s-ar ridica la doar 68 de milioane de euro, însă soluția nu este recomandată de unii experți.

„Chiar dacă, pe termen scurt, costurile sunt mai mici, ai investi în vechea ta maşină pentru a o transforma într-una «nouă»? Există o limitare impusă de tehnologie atunci când vine vorba de a transforma ceva vechi în nou. În mai puţin de 10 ani, o aeronavă nouă H215 va fi mai rentabilă decât o aeronavă Puma modernizată. Şi acesta poate fi utilizat pentru încă 20 de ani cel puţin, în timp ce vechiul Puma îşi încheie ciclul de viaţă. Generaţiile noi de specialişti în aeronautică vor fi educaţi în noi tehnologii, competitive la nivel mondial”, spun sursele publicației.

Serge Durand, director general al filialei brașovene a grupului aeronautic european Airbus, a prezentat AFP avantajele modelului care ar urma să fie produs la Ghimbav: „H215, aeronava care va fi produsă 100% la Braşov, este cel mai fiabil aparat de zbor din lume. Toate aeronavele H215 efectuează zboruri fără restricţii în lume. H215 nu a suferit niciodată nicio defecţiune tehnică care să conducă la un accident”.

Premierul Cioloș: Analizăm oferta de-a cumpăra elicoptere de aici

Președintele Hollande a prezentat, la inaugurarea de marți, și o oferă făcută României: ”Dacă România va începe să cumpere aceste elicoptere am fi foarte fericiți si mândri, mai ales că există și tradiție aeronautică si elicopterul este construit aici” – a spus șeful statului francez.

Premierul Dacian Cioloș a confirmat posibilitatea ca România să cumpere elicoptere fabricate la de Airbus la Ghimbav : ”Analizăm oferta” – a răspuns primul-ministru.

Formulele oficiale și delegația de investitori francezi

În declarațiile oficiale de marți, subiectul Airbus a fost ”bifat” în treacăt numai de președintele Iohannis. „Mă bucur că domnul preşedinte Hollande va vizita azi şi uzina Airbus, un proiect care va avea, sunt convins, acelaşi succes pentru noi pe care îl are deja proiectul de tradiţie Dacia Renault”, a spus şeful statului român.

Restul mesajelor de natură economică s-au limitat la principii- preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său francez, Francois Hollande, au afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, că România şi Franţa doresc să-şi intensifice colaborarea economică, unde pot fi aduse soluţii de „impulsionare” chiar dacă între cele două ţări există un „adevărat reflex” de cooperare.

„Putem spune că avem un parteneriat strategic aprofundat sau intensificat şi lucrăm la această relaţie foarte specială. Este o relaţie care constituie o prioritate de prim rang pentru România. Am confirmat consecvent acest lucru în cei 136 de ani de relaţii diplomatice şi nu numai”, a mai spus președintele Iohannis, în declaraţia comună cu preşedintele Hollande.

Preşedintele francez Francois Hollande a afirmat că doreşte ca Franţa să se implice mai mult în economia din România.

„România doreşte să se deschidă, să se integreze în Uniunea Europeană, iar Franţa a însoţit-o pe acest drum. (…) Dorim ca Franţa să poată aduce soluţii în ansamblul economiei româneşti, tehnologii, start-up, tranziţie energetică, mediu, transporturi. Trebuie să facem în aşa fel încât să colaborăm pentru aeroporturi şi amenajare urbană, răspunsuri pe care partenerii români le aşteaptă”, a spus Francois Hollande.

Semn că dorința preşedintelui Hollande este serioasă, el a venit la București însoţit de o delegaţie de 30 de directori de companii franceze, „o cifră foarte mare pentru o deplasare în Europa” se subliniază în anturajul preşedintelui francez, semn al intensităţii legăturilor economice cu România, unde constructorul de automobile Dacia, filială a Renault, generează singur aproape 3% din PIB, după cum notează agenţia France Presse.

Preşedintele Franţei s-a întâlnit marți și cu premierul Dacian Cioloş în cadrul unui prânz oficial. Preşedintele francez şi premierul român au mers împreună la inaugurarea fabricii Airbus de la Ghimbav.

Cu această ocazie, președintele Hollande a dat de înțeles și că Franța își revizuiește poziția privitor la aderarea României la Schengen, sugerând sprijin ul Parisului pentru aderarea cu frontierele aeriene.

Vizita lui Francois Hollande la București este prima vizită de stat a unui preşedinte francez în România din 1991 încoace.

Foștii președințiJacques Chirac şi Nicolas Sarkozy au efectuat doar vizite oficiale sau de lucru. Ultima vizită de stat a unui preşedinte francez la Bucureşti a fost cea a lui François Mitterrand în 1991, reaminteşte AFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: