vineri

29 martie, 2024

5 decembrie, 2018

Constantin Niță, fost ministru PSD al Energiei și fost deținător al portofoliul pentru IMM-uri, contestă condamnarea la patru ani de închisoare, pedeapsă pe care o execută în urma sentinței definitive din iunie anul acesta.

El a fost găsit vinovat de trafic de influență pentru că a primit peste 300.000 de lei de la Tiberiu Urdăreanu, pentru a-l convinge, în perioada 2013 – 2014, pe primarul de atunci al municipiului Iași, Gheorghe Nechita, să-i atribuie omul de afaceri respectiv contractul de management al traficului.

Contestația în anulare înregistrată de Constantin Niță are la bază decizia CCR din 7 noiembrie, prin care au fost declarate ilegale completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ICCJ). Aceste completuri, care judecă apelurile proceselor în care sunt acuzați demnitari, parlamentari, magistrați etc, ar fi trebuit alcătuite integral prin tragere la sorți, dar Curtea Supremă a stabilit, din cauza unui vid de reglementare, ca președintele de complet este un membru de drept, adică nu tars la sorți, ci desemnat.

Cum spune CCR că trebuie procedat după această decizie:

  • în cazurile aflate pe rol – așa cum este Dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare – componența completului de cinci care va judeca se stabilește prin tragere la sorți și se continuă procesul
  • în cazul proceselor finalizate, soluțiile definitive pot fi atacate „în măsura în care justiţiabilii sunt încă în termenul de exercitare a căilor de atac extraordinare”. Art. 428 alin. (1) din Codul de procedură penală precizează că această contestație poate fi depusă în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii definitive a instanţei de apel. 

Până acum, mai multe persoane publice condamnate au depus astfle de contestații, fundamentate pe decizia CCR, printre acestea numărându-se Alina Bica, fost procuror – șef al DIICOT, fostul ministru PDL al Dezvoltării Elena Udrea, fostul președinte al Federației Române de Fotbal Rudel Obreja.

Poate beneficia de această cale extraordinare de atac și Dan Șova, fost ministru PSD al Transporturilor, condamnat definitiv, în iunie 2018, la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora, pentru trafic de influenţă.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: