marți

23 aprilie, 2024

15 februarie, 2018

Protest al magistraților față de modificările propuse de PSD – ALDE la legile justiției (18 decembrie 2017)

Magistratura din România ar putea intra în colaps imediat după aplicarea modificărilor aduse de majoritatea parlamentară legilor Justiției, avertizează Forumul Magistraților.

Posibilitatea pensionării la o vechime de 20 de ani, fără limitarea vârstei, precum și acordarea unor pensii cu 30% mai mari decât indemnizațiile primite ca judecători sau procurori în activitate, ar putea face ca 2.000 de magistrați (28,66% din total) să părăsească sistemul după intrarea în vigoare a modificărilor.

Anul trecut, în România existau:

  • 4.944posturi de judecător pe schemă, excluzând ICCJ (125 de judecători), din care 4.362 posturi de judecător
    ocupate, excluzând ICCJ (în funcție 119 judecători)
  • 2.969 posturi de procuror prevăzute + 49 posturi din fondul de rezervă prevăzute, din care 2.514 posturi de procuror ocupate + 30 posturi din fondul de rezervă ocupate.

Dintre acești magistrați, arată analiza Forumului, 2.000 de magistrați ar urma să părăsească imediat sistemul de justiție, iar alți 2.000 vor pleca în următorii 5 ani, din cauza coborârii pragului de vechime la acordarea pensiei de serviciu, de la 25 la 20 de ani, fără limită de vârstă.

Printre magistrații care ar urma să iasă imediat din sistem se numără inclusiv 90% dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Analiza amintește că politica similară în cazul poliției a avut anul trecut rezultate dezastruoase.

(Citiți și: Marea retragere a generalilor: Șefii instituțiilor militarizate se îmbulzesc să apuce pensie mare)


Efectele combinate ale reglementărilor po afecta global însăși independența justiției, mai atrag atenția autorii analizei prezentate de Forumul Judecătorilor:

Corpul magistraților va fi redus (pe termen scurt, în proporție de cel puțin 25%)

  • va fi deprofesionalizat, prin renunțarea la examenele de promovare meritocratice
  • va fi surmenat prin creșterea volumului de activitate
  • va putea fi controlat prin șeful Inspecției Judiciare și prin Secția specială pentru cercetarea infracțiunilor din justiție din cadrul PÎCCJ
  • magistrații procurori își vor pierde de facto independența, controlul asupra acestora fiind realizat implicit de Ministrul Justiției, factor politic, care le va putea da îndrumări cu privire la prevenirea și combaterea eficientă a criminalității.

Măsurile care vor genera colapsul:

  • dublarea programului de formare inițială la Institutul Național al Magistraturii (4 ani în loc de 2 ani)
  • dublarea stagiului în magistratură (2 ani în loc de 1 an)
  • creșterea vechimii în funcție necesare pentru promovarea la tribunale, curți de apel și ÎCCJ, precum și la parchetele de pe lângă acestea, DNA și DIICOT
  • coborârea pragului acordării pensiei de serviciu la 20 de ani, fără limită de vârstă
  • majorarea numărului de judecători în complet (dublarea numărului de judecători din completurile de contestații și majorarea de la 2 la 3 a judecătorilor din completurile de apel, fără a fi mărită schema instanțelor, ceea ce va
    duce la mărirea semnificativă a volumului de activitate pentru fiecare judecător de la instanțele superioare).

Magistrații solicită regândirea modificărilor

„În actualul context, Asociația Forumul Judecătorilor din România solicită public Parlamentului României să regândească modificările propuse și adoptate, să lanseze dezbaterea publică conform recomandărilor Comisiei Europene și să construiască un consens la scară largă, numai după efectuarea unor studii de impact credibile, care să analizeze, sub toate aspectele, efectele modificărilor propuse ”legilor justiției”, se precizează în finalul analizei.

Cei de la Forumul Magistraților atrag atenția că nicio țară democratică nu a modificat într-un mod atât de superficial legislația în domeniu, fără analize de impact pe termen scurt și lung.

Ca exemplu este oferit cazul Franței, unde studiile de impact conțin sute de pagini de analize, grafice, calcule, conexiuni, tocmai pentru a anticipa în concret efectele măsurilor legislative propuse.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Dupa cum se vede, coalitia nociva pentru Romania PSD-ALDE vrea sa ne distruga tara !
    Ei spera ca asa vor inlocui magistratii care-si fac meseria fara sa asculte de politicieni cu marionete de-ale lor, la fel de mediocri ca si actualii ministri dar obedienti !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Dupa cum se vede, coalitia nociva pentru Romania PSD-ALDE vrea sa ne distruga tara !
    Ei spera ca asa vor inlocui magistratii care-si fac meseria fara sa asculte de politicieni cu marionete de-ale lor, la fel de mediocri ca si actualii ministri dar obedienti !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: