vineri

29 martie, 2024

18 februarie, 2013

Coordonatorul forumului constituţional, Cristian Pârvulescu, desemnat de Comisia pentru revizuirea Constituţiei, a declarat că structura pe care o va conduce va avea trei axe tematice, nu vor exista remuneraţii, iar dezbaterile trebuie finalizate până la discuţia din Parlament pe Legea fundamentală.

Forumul constituțional va reuni reprezentanți ai soecietății civile, mediului academic, autorităților locale, care vor face propuneri Parlamentului pentru revizuirea Legii fundamentale.

Axele Forumului constituțional, în viziunea lui Pîrvulescu:

  • Axa teritorială, care să presupună forurile locale, judeţene, regionale şi naţioanale,
  • Axa tematică – care să permită specialiştilor şi organizaţiilor de diferite profiluri să se manifeste, de exemplu, un forum ecologist, un forum legat de problemele serviciilor sociale şi economice,
  • Axa academică, care să permită specialiştilor în drept constituţional şi în ştiinţe sociale să se pronunţe în acest domeniu.

”În final, forumul constituţional va facilita aceste dezbateri, va elabora un raport pe care îl va pune la dispoziţia Comsiei. Raportul final va fi o sintetizare a propunerilor care au venit din partea forumurilor teritoriale, a forumurilor tematice şi a specialiştilor în drept constituţional”, a precizat liderul Pro Democrația, citat de Mediafax.


Politologul a susținut că forumul constituţional va beneficia de independenţă faţă de factorii politici, inclusiv faţă de comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei.

De asemenea, Cristian Pîrvulescu a insistat asupra unui timp suficient pentru dezbaterea modificărilor propuse pentru revizuirea Constituţiei, în caz contrar activitatea forumului devenind una inutilă.

„Nu de forumul constituţional va depinde durata dezbaterilor, ci de Comisie. Dacă Comisia îşi începe lucrările şi noi nu putem prezenta un raport, atunci lucrările forumului vor fi inutile. (…) Au fost discuţii în Comisie care au arătat cât se poate de clar că există susţinere pentru cea mai largă dezbatere cu putinţă.

Acest forum va fi deschis tuturor, nu numai organizaţiilor nonguvernamentale, nu numai specialiştilor despre care am spus, vom încerca să structurăm această informaţie. Va exista un forum virtual, pe internet, deschis tuturor „, a mai afirmat profesorul.


În plus, el a subliniat faptul că nu vor exista remuneraţii pentru cei care vor coordona activitatea forumului.

„Nu vor fi retribuţii, nu vor fi salarii, va fi o activitate voluntară, dar cheltuielile pentru organizarea dezbaterilor vor exista. Sperăm ca autorităţile locale să pună la dispoziţia forumurilor locale, judeţene, regionale săli şi întreaga logistică a administraţiei locale, dar vom avea nevoie de o conlucrare deschisă cu Parlamentul”, a menționat Pîrvulescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: