vineri

19 aprilie, 2024

18 februarie, 2017

Organizația internațională Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat vineri într-un comunicat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de cetățeni directorilor FSC.

În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condițiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

„FSC va fi prezent permanent în România pentru a se implica efectiv cu membrii și acționarii săi în asigurarea mecanismelor corecte, cum ar fi constituirea unui forum pentru soluții consacrate, pentru a identifica soluții pe termen lung la provocările legate de gestionarea responsabilă a sectorului forestier în România. Organizația se va angaja într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer și cu toate părțile interesate din țară”, a afirmat Kim Carstensen, director general al FSC.


În replică, austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au precizat, într-un comunicat de presă transmis vineri Agerpres, că vor continua să deruleze „planul de acțiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România” și se vor angaja într-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council pentru a defini planul de reasociere.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești.

Retailerul de bricolaj german Hornbach a renunţat, din luna ianuarie 2017, la contractul cu firma austriacă Holzindustrie în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit.

Holzindustrie Schweighofer, care este liderul exportului de cherestea din România, a fost în centrul unui șir de acuzații, în 2015, legat de modul în care își desfășoară activitatea în țară.


În iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli, printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Controlul de la minister a fost făcut la scurt timp după ce compania a fost acuzată că a făcut presiuni ca noul Cod Silvic să nu intre în vigoare.

În plus, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG cu birouri la Washington DC și Londra, a dat publicității, în mai 2015, înregistrări video cu camera ascunsă care demonstrează că firma austriacă Schweighofer-Holzindustrie, cel mai mare procesator de masă lemnoasă din România (în special rășinoase), este dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal.

Reprezentanți ai companiei au fost înregistrați promițând bonusuri pentru depășirea cantității de masă lemnoasă livrată, chiar dacă știe că acest lucru e posibil doar încălcându-se legea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: