joi

25 aprilie, 2024

3 aprilie, 2014

Salariul minim pe economie va crește semnificativ în 2014, în România, dar va rămâne scăzut în comparație cu nivelul salariului minim din alte țări din regiune, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internațional (FMI) publicat marți, potrivit Agerpres.

O creștere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cât a fost în 2013, la 900 de lei, este planificată să aibă loc în două trepte, respectiv până la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, și până la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Salariul minim din România este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croația, Polonia și Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România este cu aproximativ 40% mai mic decât în cele trei țări amintite.


O creștere abruptă a salariului minim ar putea pune în pericol opțiunile de angajare pentru cei care au un contract de muncă pe termen scurt, dar și pentru lucrătorii tineri.

Având în vedere faptul că România se confruntă cu o rată crescută a șomajului în rândul tinerilor (în medie de 23,2% în primele nouă luni ale lui 2013) și în condițiile creșterii numărului de contracte de muncă pe termen nelimitat, ca urmare a modificărilor aduse Codului Muncii (de la 8,2% din totalul contractelor de muncă încheiate în 2012, la 8,4% în 2013), un nivel mai ridicat al salariului minim ar putea să aibă consecințe negative pentru rata angajărilor.

Rata șomajului a crescut până la o medie de 7,3% în 2013, față de 7% în 2012.

Potrivit documentului citat, se estimează că impactul creșterii salariului minim asupra fiscalității va fi mixt. Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contribuțiilor la asigurările sociale, în timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat să crească cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectată în mod negativ, cu implicații în ceea ce privește colectarea impozitului pe profit.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: