miercuri

17 aprilie, 2024

6 mai, 2016

fmi acord romaniaÎn România are loc o relansare ciclică, iar creşterea se va consolida, susținută de creșterea salariilor, preţurile reduse la combustibili şi scăderea TVA, potrivit unui raport al FMI privind Regiunea Europa Centrală, de Est și de Sud-Est (CESEE) dat publicității vineri.

Statele din regiune au nevoie de reforme care să crească productivitate, să stimuleze investițiile și să îmbunătățească forța de muncă, pentru a accelera procesul de convergență, spune FMI.

Țările din CESEE pot contracara declinul populaţiei apte de muncă prin creşterea nivelului de participare a femeilor şi forței de muncă în vârstă, reducerea şomajului structural şi creşterea speranţei de viaţă.


fmi productivitate potentiala

Aproximativ 10 – 20 de procente din totalul angajaților din această Regiunea Europa Centrală, de Est și de Sud-Est, câștigă salariul minim pe economie.

Salariul minim îi protejează pe salariații cu venituri mici de abuzuri, dar creșterea bruscă și accentuată poate afecta competitivitatea și crearea de joburi, în special în ceea ce privește forța de muncă slab calificată și industriile care folosesc multă forță de muncă.

Nu există însă estimări certe privind impactul unor astfel de majorări, situația trebuie monitorizată, mai spune raportul.

fmi salarii minime ceseeRecomandările Fondului pentru economiile CESEE:


fmi recomandari

  • Să stimuleze investiţiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investiţiile private.
  • „Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România şi Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative”, avertizează FMI, citat de Agerpres.
  • Politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituţionale ce reduc ineficienţele şi cresc randamentele investiţiilor şi economiilor private.
  • Pentru a menţine ritmuri de creştere mai mari decât în Europa avansată, trebuie să rezolve obstacolele structurale şi instituţionale care împiedică utilizarea eficientă a tehnologiilor sau duc la alocarea ineficientă a resurselor. Raportul FMI arată că cele mai mari progrese ar putea apărea în urma îmbunătăţirii calităţii instituţiilor, creşterii accesului la serviciile financiare şi îmbunătăţirii eficienţei guvernului.
  • „În Albania, România şi Turcia există posibilitatea majorării productivităţii prin transferul forţei de muncă din sectoarele cu o productivitate relativ scăzută (agricultura) către sectoarele cu productivitate mai mare (servicii)”, susţine FMI.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: