marți

19 martie, 2024

16 martie, 2018

Sistemul IT al Fiscului este învechit şi acest fapt are un impact material pe eficienţa colectării taxelor, a declarat vineri Jaewoo Lee (foto), şeful misiunii FMI pentru România, într-o conferinţă de presă.

Conferința de presă a fost organizată la finalul vizitei pe care o echipă a Fondului a efectuat-o în România pentru misiunea de verificare periodică realizată în baza articolului 4.

Jaewoo Lee a vorbit, în cadrul conferinței organizate la sediul BNR, inclusiv despre perspectivele macroeconomice ale României.

Modernizarea ANAF: ”Ar fi de dorit să fie adoptate niște acțiuni…”


„Înţelegem că există un program care a fost semnat cu Banca Mondială şi care este în aşteptare în acest moment. Decizia finală pe viitorul curs al programului va fi între guvern şi Banca Mondială. O decizie finală nu a fost încă luată. Credem că ar fi de dorit să fie adoptate nişte acţiuni ori prin programul Băncii Mondiale, ori prin alte mijloace să fie întărit sistemul IT”, a spus Lee.

Potrivit acestuia, upgradarea sistemului IT ar trebui să fie una dintre priorităţi.

„Din ce am înţeles, sistemul IT actual este vechi şi are un impact material pe eficienţa colectării veniturilor. Upgradarea sistemului IT ar trebui să fie una dintre primele priorităţi în întărirea eficienţei colectării taxelor”, a spus oficialul FMI.

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Tudor, a anunţat, în 20 februarie, că programul cu Banca Mondială de informatizare a Fiscului este într-o fază întârziată iar autorităţile sunt în dialog cu experţii BM pentru a găsi soluţii.

(Citiți și: Banca Mondială, oficial – Niciun progres de 6 luni în reformarea ANAF, discuții pentru închiderea proiectului)


Oficial, BM a transmis cursdeguvernare.ro că în dialog se pune inclusiv problema renunțării la acest proiect din cauza lipsei de determinare a autorităților române de a implementa proiectul.

Oficialul FMI a precizat vineri că ANAF, ca instituție, are un interes deosebit pentru informatizare, respectiv pentru investiţii în această zonă.

”Avansul ar putea deveni tot mai fragil”

Alte avertismente lansate de oficialul FMI s-au referit la ritmul de creștere economică pe care îl poate înregistra România, la deficite și investiții:

  • ”Per ansamblu, economia României se descurcă bine, a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din UE. Dar, această creştere ar putea deveni tot mai fragilă, în lipsa unor măsuri. (…) A fost o creştere rapidă, bazată pe consum. Este nevoie de moderaţie şi de un ritm stabil”
  • ”Măsurile de moderare fiscală şi de înăsprire a politicii monetare ar reprezenta cea mai bună combinaţie pentru România.”
  • ”Deficitele fiscale, alături de nivelul redus al investiţiilor, vor reduce spaţiul de manevră în viitor şi vor slăbi potenţialul de dezvoltare al României”,
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: