joi

28 martie, 2024

12 februarie, 2012

Până în luna septembrie a acestui an guvernul României trebuie să înceapă lichidarea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) – potrivit unor prevederi ale scrisorii de intenţie cu FMI citate de MEDIAFAX. CNH este pe lista companiilor de stat aflate sub monitorizarea FMI.

FMI recomandase, încă de la vizita de evaluare din toamna trecută, transferarea minelor neviabile ale CNH la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în contul datoriilor pe care acestea le aveau la bugetele publice, prin executare silită. Este vorba de minele Paroşeni, Uricani şi Petrila – mine considerate neviabile, care ar urma să fie transferate de la executor (ANAF) către Ministerul Economiei şi închise până în 2018.

Minele considerate viabile ale actualului CNH vor fi transferate la Complexul Energetic Hunedoare, una din entităţile înfiinţate (alături de omplexul Energetic Oltenia) anul trecut.


Cele două Complexuri Energetice ar urma să fie privatizate până la finele acestui an.

Fondul Monetar Internaţional a mai cerut guvernului şi  finalizarea renegocierii contractelor bilaterale pe care Hidroelectrica le-a încheiat, pe lângă preţul de piaţă, cu unele companii – aşa numitele contracte cu „băieţi deştepţi din energie”. termenul limită de finalizare a acestor negocieri este de 15 februarie – iar acţiunea a fost începută încă din luna decembrie, când Hidroelectrica a trimis preavize de încetare a contractelor către firmele care încheiaseră tranzacţiile pe lângă bursa de energie.Potrivit şefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, aceste contracte provoacă Hodroelectrica pierderi de până la 275 de milioane de euro anual.Pe lista acestor firme se numără Energy Holding, Alpiq Romindustries şi Alpiq RomEnergie, după ce alte 3 contracte au fost deja reziliate.

Nu scapă de restructurare nici Poşta Română – potrivit negocierilor cu guvernului din cadrul ultimei vizite a FMI în România.

Poşta Română urmeză să închidă în acest an 135 de unităţi, după ce anul trecut a mai închis aproape 1300, şi să ajungă, astfel, la 5700 de unităţi. Acest lucru ar însemna disponibilizarea a cel puţin 600 de salariaţi.


Pasul al doilea pentru Poşta Română este privatizarea prin aport de capital a circa 20% din companie, iar guvernul s-a însărcinat să găsească un investitor strategic până în luna iunie. La caeastă oră, acţionarii Poşte Române sunt Ministerul Comuncaţiilor, cu 75% şi Fondul Proprietatea, cu 25%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: