marți

26 martie, 2024

12 noiembrie, 2018

Guvernul nu a profitat de anii de creştere economică susţinută pentru a reduce nivelul deficitelor, reiese din comunicatul de presă transmis de misiunea FMI la sfârşitul vizitei în România.

Reprezentanţii Fondului avertizează că ţinta privind deficitul bugetar din acest an riscă să nu fie atinsă în absenţa unor măsuri suplimentare.

„Structura cheltuielilor publice se îndreapta din ce in ce mai mult către elemente rigide în detrimentul investițiilor publice. Bugetul pe anul 2019 și cadrul fiscal pe termen mediu trebuie să vizeze deficite mai mici, aliniate angajamentelor asumate față de Uniunea Europeană (UE) și să mențină datoria publică exprimată ca pondere in PIB pe o traiectorie descendentă. Aceasta presupune măsuri de calitate ridicată”, se arată în comunicatul FMI. „Sacrificarea” investiţiilor publice reprezintă o altă sursă de îngrijorare pentru experţii străini.


Oficialii Fondului salută iniţiativa executivului de eficientizare a cheltuielilor publice (analizele de cheltuieli și achiziția centralizată), dar insistă că acestea nu sunt suficiente, esenţială fiind modernizarea administraţiei fiscale.

„Majorarea salariilor din sectorul public și modificările programate a fi aduse pensiilor ar trebui re-evaluate prin prisma implicațiilor negative pe care le-ar putea avea asupra sustenabilității fiscale și creșterii economice pe termen lung”, este o altă concluzie la care au ajuns experţii Fondului în urma cifrelor prezentate de autorităţile de la Bucureşti în cadrul întâlnirilor de săptămâna trecută.

Nemulţumirile mediului de afaceri nu au trecut nici ele neobservate, reprezentanţii FMI atrăgând atenţia că incertitudinile şi lipsa de predictibilitate erodează capacitatea companiilor de a contribui la creşterea economică pe termen lung.

„Unele inițiative legislative recente au generat incertitudini, au creat îngrijorări legate de buna guvernanță și de sistemul financiar, ce constituie fundamente ale unei creșteri susținute pe termen lung”, se punctează în comunicat.


În ceea ce priveşte activitatea băncii centrale, experţii FMI sunt de părere că aceasta ar trebui să menţină inclinaţia de întărire a politicii monetare pentru a ancora anticipaţiile inflaţioniste şi a limita riscurile externe.

„Sănătatea sistemului financiar s-a îmbunătățit, iar plafonarea serviciul datoriei la un anumit procent din venit pentru creditele acordate populației va contribui la menținerea stabilității financiare”, au precizat reprezentanţii Fondului.

O echipă a Fondului Monetar Internațional, condusă de  Jaewoo Lee, a vizitat Bucureștiul în perioada 6-12 noiembrie 2018, pentru a discuta evoluțiile recente în plan macroeconomic și în planul politicilor.

Misiunea a avut discuții cu Ministrul Finanțelor Publice Eugen Teodorovici, cu Guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu și cu alți oficiali guvernamentali, cu reprezentanți ai sectorului privat și ai organizațiilor societății civile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: