marți

16 aprilie, 2024

2 iulie, 2012

Echipa de evaluare a Fondului Monetar Internațional (FMI) avertizează, în cel de-al cincilea raport de evaluare asupra României, că insolvența Hidroelectrica poate să ducă la riscuri de pierdere a încrederii piețelor în România.

Într-o informare suplimentară la raportul de evaluare din luna iunie, FMI arată că ”insolvența neașteptată” a marelui producător de electricitate de stat ridică îngrijorări atât față de viabilitatea vânzării a 10% din acțiunile Hidroelectrica, cât și asupra întregului program de privatizări din companiile românești.

(Descarcă AICI textul Informării suplimentare privind evaluarea pe România a Fondului Monetar Internațional)


Autorităţile au plasat producătorul de stat de energie Hidroelectrica în insolvență (bankrupcy – n.r.), pe 18 iunie. Guvernul a anunţat că procedurile de insolvență vor fi folosite pentru a anula contractele bilaterale de energie, încheiate sub prețul pieței. Această insolveță neașteptată ridică îngrijorări cu privire la viabilitatea vânzării de acţiuni convenite ca parte a reper structural pentru sfârşitul lunii octombrie. Aceasta poate ridica, de asemenea, riscuri pentru încrederea generală a pieţei în România și în viabilitatea vânzării de pachete de acțiuni și de la alte companii de stat”, se arată în Informarea  suplimentară a FMI.

În acordul cu România, FMI a cerut ca statul să vândă pachete minoritare de la o serie de companii românești din energie, printre care și Hidroelectrica, până în 15 octormbrie 2012.

Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a stimula atât de necesarele investiţii în sectorul energetic şi să prevină apariţia unor arierate viitoare, îmbunătăţind astfel sustenabilitatea fiscală”, susține echipa de evaluare a FMI.

La rândul său, în cazul Hidroelectrica, Guvernul arată în revizuirea Memorandumului de înțelegere cu FMI că va renegocia contractele bilaterale de care beneficiază băieții deștepți din energie,” ca urmare a anunţului făcut de CE cu privire la investigarea contractelor, până la finele lunii mai 2012”.


Dacă nu se poate ajunge la finalizare, Guvernul promite FMI anularea contractelor ”acolo unde legea permite acest lucru”.

De asemenea, pentru Hidroelectrica, Guvernul promite selectarea noii echipe de management privat şi a membrilor consiliului de administraţie până la finele lunii iulie 2012.

Într-o evaluare, fostul șef al delegației FMI în România, Jeffrey Franks, a arătat că prin contractele bilaterale cu băieții deștepți, statul român pierde anual 175-275 de milioane de euro, prin prețurile scăzute de care beneficiază firmele private respective la curentul electric.

La solicitarea Consiliului de Administrație, Hidroelectrica a intrat în insolvență, pe 20 iunie, prin decizie a Tribunalului București, compania fiind supusă în prezent unui proces de reorganizare de către administratorul judiciar – firma Euro Insol. (Detalii – cum și de către cine – AICI)

Ce mai spun evaluatorii de la FMI în informarea suplimentară:

  • Indicatorii recenți sugerează o creştere slabă, dar pozitivă. Datele conturilor naționale finale naţionale au confirmat o contracție cu 0,1 la sută în PIB în trimestrul I, dar indicatorii de înaltă frecvenţă pentru aprilie arată o creștere moderată în trimestrul II. Rata anuală a inflaţiei a rămas scăzut la 1,8 la sută în luna mai.
  • Riscurile au crescut, aşa cum se vede în spreadurile CDS şi presiunea cursului de schimb. Coeficientul CDS (prima de risc la împrumuturi pe piața internațională– n.r.) pentru România a crescut cu aproape 90 de puncte de bază (pb) de la finele lunii aprilie, ceea ce reflectă percepţia de risc crescut care rezultă din criza zonei euro şi din incertitudinile politice din România.
  • Presiunile politice sunt susceptibile de a persista înaintea alegerilor parlamentare din această toamnă. Coaliţia de guvernământ (USL) s-a impus în alegerile locale organizate la mijlocul lunii iunie.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: