joi

28 martie, 2024

7 octombrie, 2014

Fondul Monetar Internaţional a redus estimarea privind creşterea economică a României la 2,4% anul acesta, faţă de 2,8% anticipat în luna iunie, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marţi.  Estimarea guvernamentală a acestui indicator este de 2,5%.

Pentru 2015, prognoza FMI privind creşterea economic a României a rămas neschimbată, la 2,5%.

 Datele FMI pentru România

Inflaţia anuală este estimată la 2,5% în decembrie, faţă de o proiecţie de 3,5% anticipată în precedenta ediţie a raportului din aprilie.


FMI a îmbunătăţit prognoza privind deficitul de cont curent, la 1,2% din PIB anul acesta şi 1,8% din PIB anul viitor. Estimările anterioare indicau un deficit de 1,7% şi respectiv 2,2% din PIB.

Rata şomajului este anticipată să scadă uşor, de la 7,3% anul trecut la 7,2% în 2014 şi la 7,1% în următorul an.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele primului semestru, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB, cu cea mai mare scădere economică din UE 28 în al doilea trimestru al anului, de -1%.

În semestrul I, PIB a crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.


România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Estimările de creştere economică pentru zona euro (2014 şi 2015)

În raportul de marţi, FMI a redus în ansamblu estimarea de creştere economică a zonei euro pentru 2014 şi 2015. Îngrijorarea Fondului este legată de ipoteza că regiunea va continua să se confrunte cu o inflaţie scăzută şi un nivel ridicat al şomajului.

FMI aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să continue să susţină regiunea, inclusiv prin achiziţii de active.

Principalele estimări ale FMI:

  • creştere economică de 0,8% a zonei euro în 2014 şi de 1,3% în 2015 (sub prognoza de 1,1%, respectiv de 1,5% al PIB-ului regiunii, estimată în luna iulie)
  • creşterea economică din zona euro rămâne slabă, cu riscuri persistente ca situaţia să continue, se arată în raport
  • inflaţia din zona euro nu va depăşi 0,5% în acest an şi 0,9% în 2015

Potrivit FMI, inflaţia din zona euro va rămâne sub ţinta BCE cel puţin până în 2019.

“Există riscul ca redresarea să stagneze în zona euro, din cauza cererii în scădere şi a pericolului ca inflaţia redusă să se transforme în deflaţie. Acesta nu este scenariul de bază luat în considerare de FMI, dar dacă se va concretiza, atunci aceasta va fi principala problemă cu care se va confrunta economia mondială”, afirmă economistului şef al FMI, Olivier Blanchard.

Estimări privind economia mondială

La nivel mondial, Fondul Monetar Internaţional a redus prognoza de creştere economică cu 0,1 puncte pentru acest an, la 3,3%, iar pentru 2015 cu 0,2 puncte, la 3,8%.

Previziunile Fondului Monetar Internaţional pentru câteva state:

  • Pentru Germania, FMI anticipează o creştere economică de 1,4% în acest an şi de 1,5% în 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte sub estimările din luna iulie.
  • Fondul a îmbunătăţit în schimb prognoza de creştere economică pentru Spania, cu 0,1 puncte procentuale, la 1,3% în acest an şi 1,7% anul următor.
  • În Franţa, creşterea PIB nu va depăşi în acest an 0,4%, fiind revizuită în scădere cu 0,4 puncte, pentru 2015 fiind anticipat un avans de 1%, cu 0,5 puncte sub ritmul prognozat în iulie.
  • În Italia, economia se va contracta cu 0,2% în acest an, estimare redusă cu 0,5 puncte de FMI. Pentru 2015, Fondul anticipează o creştere a PIB de 0,8%, dar şi aceasta este cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iulie.
  • În cazul Statelor Unite, estimarea a fost îmbunătăţită cu 0,5 puncte pentru 2014, la 2,2%, iar pentru 2015 a fost menţinută la 3,1%.
  • Fondul a menţinut prognozele pentru economia Marii Britanii la 3,2% în acest an şi 2,7% în 2015.
  • Pentru Rusia, FMI a menţinut estimarea de creştere economică din 2014 la 0,2%, dar cea pentru anul viitor a fost redusă cu 0,5 puncte, la 0,5%.
  • China va consemna în acest an o creştere a PIB de 7,4%, iar în 2015 de 7,1%, estimări similare cu cele făcute de FMI în luna iulie.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: