luni

22 aprilie, 2024

19 aprilie, 2017

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit estimările privind creşterea economiei româneşti, în urcare până la 4,2% de la 3,8% – estimarea anterioară pentru acest an, şi până la 3,4% pentru 2018, de la 3,5%, potrivit celui mai recent raport privind evoluţia economiei globale, World Economic Outlook 2017, publicat marţi.

Guvernul și-a calculat bugetul și programul de guvernare pe o creștere a produsului intern bruti (PIB) de 5,2% în 2017, dar toate celelalte prognoze sunt mult inferioare, între 3,5 și 4,5%.

În replică, ministrul român al Finanţelor, Viorel Ştefan, arăta, în 12 aprilie, că România ar putea înregistra în 2017 o creştere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuţie importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura.


Avansul economiei româneşti de peste 4% în 2017 este susţinut de stimularea în continuare a consumului privat printr-o nouă rundă de relaxare fiscală şi de majorări salariale, potrivit FMI.

În absenţa unei impulsionări puternice a investiţiilor, a accelerării reformelor structurale şi a consolidării instituţiilor, se anticipează o reducere a ritmului de creştere pe termen mediu”, spuneau reprezentanţii FMI, la finalul vizitei în România din martie.

FMI a revizuit în scădere şi estimările privind rata şomajului în România, al cărei declin în 2017 va duce indicatorul la 5,4%, faţă de 6,2% cât estimase anterior, pentru ca în 2018 să ajungă până la 5,2%.

Pe de altă parte, noua estimare a preţurilor de consum din România anului 2017 a corectat în jos creșterea până la doar 1,3%, față de 1,7% cât prevedea FMI în toamnă,


Totuși, ritmul de creştere a preţurilor urmează să accelereze în 2018 până la 3,1%, peste avansul de 2,5% estimat anterior.

FMI a lăsat neschimbată estimarea privind deficitul de cont curent, la minus 2,8% în 2017. Deficitul de cont curent ar urma să scadă la 2,5% din PIB în 2018, spre deosebire de prognoza din toamnă care era de 3,2%

Restul lumii

România ar urma să înregistreze a doua cea mai mare creştere economică din Europa, în acest an, după Islanda (5,7%), conform perspectivelor economiei globale identificate de FMI.

Europa va înregistra o creştere economică medie de 2%, iar Europa Emergentă, zonă în care este inclusă şi România, va înregistra un avans al PIB de 3%.

FMI apreciază că perspectivele economiilor Europei Emergente sunt „relativ favorabile, cu excepţia Turciei. Pe medie întregul grup emergent va avea o creştere de 3,3% în 2018.

Creşterea economiei mondiale urmează să fie de 3,5% în 2017 şi de 3,6% în 2018, mai sus cu 10 puncte de bază pentru 2017, faţă de estimările din luna octombrie a anului trecut”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: