luni

22 aprilie, 2024

15 mai, 2017

Fostul director al Spitalului ”Malaxa” Florin Secureanu (foto) a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru delapidare și luare de mită. El ar fi conceput și pus în aplicare mecanisme prin care și-a însușit 9.144.053 lei din banii spitalului, acuză DNA.

Secureanu a deținut funcția de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, în perioada 1 aprilie 2007 — 29 noiembrie 2016. După numirea în funcția de manager (anul 2009) până la data demiterii acestuia din funcție (29 noiembrie 2016), el și-a însușit 9.144.053 lei, prin diferite metode.

Astfel, pe de o parte, Secureanu și-a însușit sume de bani în numerar din casieria Spitalului „Malaxa”, activitate concretizată în perioada 4 mai 2009 — 23 noiembrie 2016 cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. Secureanu și-a însușit în acest mod suma totală de 1.944.537 lei.


A folosit și alte metode mai complexe, finalizate cu însușirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituția spitalicească și care s-au dovedit a fi fictive în totalitate.

Concret, la inițiativa și sub controlul fostului manager, la nivelul Spitalului „Malaxa” au fost create și utilizate circuite comerciale fictive de prestări servicii și livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale.

Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale spitalului sumele de bani astfel delapidate, Secureanu a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați, angajați ai spitalului, care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă care să justifice banii scoși fără drept din patrimoniul spitalului (operațiuni care nu aveau la bază relații comerciale reale).

În una dintre situații, Cristian Ioniță, în calitate de asociat/administrator al unor societăți comerciale, a facturat în mod fictiv bunuri și servicii către Spitalul „Malaxa” în sumă totală de 6.181.863 lei, achitată de spital prin virament bancar în conturile bancare ale firmelor sale. Ulterior, 5.155.164 lei au fost retrași în numerar de către Cristian Ioniță, după care au fost remise lui Mihai Mesner (mai puțin un comision de 5-10%). La rândul său, acesta din urmă a restituit banii lui Secureanu, care era beneficiarul final.

Spitalul deconta bunuri și servicii de care beneficia Secureanu – pachete turistice de peste 1,2 milioane lei


„Astfel, deși sumele de bani achitate acestora au reprezentat contravaloarea unor bunuri și servicii de care a beneficiat inculpatul Secureanu Florin Adrian (bijuterii din aur, coșuri de cadouri, ș.a.), pentru sine sau pentru apropiații săi, societățile comerciale au facturat fictiv către spital, tot la solicitarea expresă a inculpatului, livrări de bunuri și prestări de servicii. Ulterior au fost întocmite, tot fictiv, documentele justificative care să creeze aparența de legalitate și realitate a operațiunilor comerciale respective”, mai spune DNA.

De asemenea, spun anchetatorii DNA, în perioada 20 mai 2011 — 24 noiembrie 2016, pentru a menține relațiile contractuale dintre Spitalul „Malaxa” și o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale, Secureanu a pretins și a obținut de la firma respectivă achitarea contravalorii a 754 prestații de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion) în valoare totală de 1.279.402 lei.

De pachetele turistice a beneficiat în cea mai mare parte Secureanu, dar și apropiați ai săi: prieteni, membri de familie, medici și alți angajați ai spitalului.

Toate pachetele turistice au fost achiziționate prin intermediul aceleiași agenții de turism, Secureanu fiind cel care decidea conținutul pachetului, când și unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante.

Serviciile turistice au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, iar destinațiile au fost variate, atât în țări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia,), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: