vineri

19 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2013

Stiu ca toata lumea se uita la distributia cheltuielilor pe ministere. Este o analiza contabila dar care nu ne spune prea multe despre cum o sa influenteze politica fiscala dezvolatrea economiei in perioada urmatoare. Daca arata ceva aceasta analiza arata cat de influent este un ministru sau altul – scrie analistul economic Florin Cîțu pe blogul său.

Pentru dezvoltarea pe termen lung conteaza alt gen de analize. De exemplu este important de observat cum evolueaza procentul cheltuielilor curente din totalul cheltuielior publice. O crestere a importantei cheltuielilor curente, arata un guvern care foloseste din ce in ce mai multe resursele pentru a acoperii nevoile curente (Salarii, pensii, somaj, bunuri si servicii etc). In aceste conditii raman mai putini bani pentru investitii. Urmatorul grafic arata evolutia cheltuielilor totale, curente si a investitiilor publice (miliarde RON).

Mergand acum la venituri este important de observat cat din venituri sunt finantate de catre generatia curenta (impozite si taxe) si cat de catre generatiile viitoare (imprumuturi pe termen lung). Urmatorul grafic arata o crestere a veniturilor fiscale ceea ce presupune ca generatia curenta (persoane fizice si juridice) este cea care sustine cheltuielile curente mai mari.


Acest gen de politica fiscala este unul care nu duce decat la supravietuire pe termen scurt si datorii publice mai mari pe termen lung. In acelasi timp cu cat generatia curenta este pusa sa sustina prin taxe si impozite cheltuielile curente din ce in ce mai mari cu atat scade mai repede PIB-ul potential. De fapt aici este problema: acest gen de politica fiscal influenteaza direct si negativ cresterea economica pe termen lung (PIB-ul potential) prin supra-taxarea generatiei curente (forta de munca si capital).

Dar graficul doi ne mai arata un lucru interesant: o crestere importanta a veniturilor la buget in 2013. De unde este posibil asa ceva cand economia nu creste? Foarte simplu. Graficul urmator arata eovlutia banilor incasati de la UE in contul platilor efectuate. In 2013 se estimeaza o dublare a acestor incasari. Adica mai mult cu in 1% din PIB decat in 2012 sau 2011. Chiar asa de mare sa fie socul de productivitate?

(Citește mai mult pe blogul lui Florin Cîțu)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: